21.06.2002 | 12:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Znovudobytí trhů nebude snadné

Britští farmáři se po katastrofách v minulých letech snaží opět dobýt zahraniční trhy.
Export jehněčího masa má nadějný start poté, co byla loni odvolána omezující opatření a cena by měla pro britské farmáře s otevíráním nové sezóny nadále vzrůstat. Welsský ovčí exportní společnost Owen of Cig Mon Group se vyjádřila, že její export jatečných těl do Francie přesáhl již 5000 kusů týdně.

Reálné oživení obchodu začalo na konci ledna, kdy veterinární inspekce potvrdila všechny protokoly, které požadovala pro export. Do té doby byli farmáři podle jejich slov zaměstnávání více papíry, než ovcemi. Zvýšení exportu farmářským cenám pomohlo, i když ne tak výrazně, jak mnozí chovatelé doufali. Mnoho kontinentálních nákupčích má totiž svou poptávku na začínající sezónu již pokrytou z jiných zdrojů.
Navzdory tomu Owen of Cig Mon Group prodává jatečná těla i do Itálie a začátkem března navštívili její zástupci potravinářský veletrh Alimentaria Food Fair v Barceloně. Důvodem návštěvy bylo samozřejmě poohlédnout se po možnostech exportu na zdejší trh. Odbyt britského jehněčího je zde ale velmi sezónní, vyplňuje pouze trh uvolněný od července do listopadu, od prosince se již rozjíždí domácí španělská produkce. V minulosti Španělsko odebíralo přes 9000 tun v celkové ceně kolem 20 milionů liber, zejména lehčích jatečných jehňat. Rok před propuknutím SLAKu to však bylo pouze 4000 tun (příliš silná libra pro španělské dovozce). Pro srovnání, do Francie putuje ze Spojeného království ročně kolem 68 000 tun jehněčího masa.
Znovuzískání španělského trhu zpět rozhodně nebude lehké, připustili zástupci Meat and Livestock Commision (MLC), kteří se španělského veletrhu zúčastnili také.
Nepřiměřeně vysoké ceny jsou na mnoha kontinentálních trzích způsobeny loňskou absencí britského vývozu a snižují prodejnost masa spotřebitelům. Španělští nákupčí na veletrhu také poukazovali na rozdílnou barvu a texturu pastevně odchovávaných britských ovcí a domácích zvířat krmených převážně zrninami.
BSE a SLAK také samozřejmě poznamenaly důvěru španělských spotřebitelů v britské produkty, poznamenal Ramon Prior Castell, ředitel obchodní společnosti Carns Prior.
Don Thomas, výkonný ředitel Welsh Lamb and Beef Promotions se po návštěvě Barcelony vyjádřil, že trh vypadá velmi nadějně. Pokud Britové letos dosáhnou 70 % svých dřívějších zdejších prodejů, bude spokojen.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down