Tekuté cukry fungují

Zajímavá přednáška na konferenci o Cornellském systému hodnocení výživy dojnic v Pohořelicích 22. srpna se týkala využití tekutých cukrů pro krmení dojnic a vyvolal rovněž živou diskusi.

Společnost ED&F MAN Liquid Products (WestWay) zastupovala Luiza Fernandez a přednášela dynamice cukrů a tekutých krmiv pro skot. Uvedla, že použití tekutých cukrů vede k lepším hodnotám pH v bachoru, vyšší produkci tuku v mléce při nahrazení části škrobu cukry. Dále doplnila, že stravitelnost přirozených cukrů je 45 %, ale stravitelnost směsi přidaných cukrů je 92 %, přičemž stravitelnost glukózy je 73,12 %, fruktózy 89 % a xylózy 53, 6 %.

Hlavními výhodami tekutých cukrů je to, že zvyšují chutnost krmné dávky, krávy méně přebírají krmivo, snižují rizik bachorové acidózy, zvyšují stravitelnosti vlákniny, podporují produkci mlék a obsahu tuku v mléce, a to díky vyšší produkci kyseliny máselné v bachoru Dochází také k přírůstku celulolytických bakterií díky lepšími ruminálnímu pH. Hexózy vyživují mikroskopické houby, které dokáží v bachoru rozkládat NDF, a z toho tedy plyne lepší stavitelnost vlákniny.

Výzkumy prokázaly, že cukry jsou méně acidogenní než škrob a že přídavek tekutých cukrů až do 6–8 % cukrů ve směsi (podíl v sušině) dokáže udržet stabilnější a vyšší pH v bachoru.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *