Putrescin a kadaverin se vyskytují, když bakterie pohlcují aminokyseliny v hnijícím zkaženém mase nebo jiných rozkládajících se bílkovinách.
V článku BBC „Skrytý důvod, proč jsou krmiva pro zvířata v zájmovém chovu tak návyková“ reportér napsal, že dvě chemikálie nalezené v hnijícím mase se používají jako zchutňující látky do krmiv pro domácí zvířata. Výrobci krmiv pro psy a kočky to však vyvracejí.
Zvýšení transparentnosti a vztahů s médii by mohlo pomoci výrobcům krmiv pro psy a kočky vyhnout se v budoucnosti podobným mediálním tlakům. Reportér BBC citoval emeritního profesora Newyorské univerzity, který řekl, že mnoho zvířat, která chováme jako domácí zvířata, přirozeně konzumuje výkaly a další věci, jež lidé považují za nechutné. Společnosti produkující krmiva pro zvířata v zájmovém chovu čelí výpadu, že vyrábějí krmiva natolik odporná, aby přilákala psa nebo kočku, ale ne tak nechutná, že by je majitelé zvířat odmítali kupovat. To je odezva na to, co řekl Kadri Koppel, Ph.D., profesor na Kansas State University, na Petfood Forum už v roce 2017. Vlastnosti krmiva pro zvířata v zájmovém chovu, reakce domácích mazlíčků a pozorování majitelů tvoří trojúhelník vlivů na to, zda krmivo pro zvířata v zájmovém chovu uspěje na trhu. Vůně, textura, chuť a další pocity mohou určit, zda psi a kočky přijímají nebo odmítají krmivo. Podobně smyslové vlastnosti krmiva pro zvířata a jeho obaly ovlivňují jejich vnímání majiteli zvířat. Některé vlastnosti, které mohou domácí zvířata milovat, mohou znechutit své majitele. Například, zatímco psi mohou být přitahováni štiplavým zápachem, majitelé nemusí být ochotni tolerovat tento zápach ve svých domovech, jak řekl Koppel.
Tvrzení o chemických látkách ze zkaženého masa v krmivech pro domácí zvířata článku BBC jsou podle Americké chemické společnosti v krmivech přítomny. „Jsou do značné míry zodpovědní za odporný zápach hnijícího masa – a kočky je milují,“ napsal reportér BBC. „Zatímco v lidské potravě jsou jejich hladiny pečlivě sledovány jako způsob, jak zajistit čerstvost a bezpečnost masa, jsou často aktivně přidávány do krmiv pro kočky a psy, a to buď jako extrakty, nebo laboratorní přísady.“ „Výrobci krmiv pro zvířata v zájmovém chovu nepřidávají putrescin a kadaverín, aby zlepšili chutnost,“ řekl serveru Petfood Industry zdroj, který si přál zůstat v anonymitě. "Putrescin a kadaverin jsou biogenní aminy a vedlejší produkty mikrobiálního metabolismu. Jsou součástí přirozené degradace bílkovin."
Podobně reagovala i jiná společnost vyrábějící složky krmiv pro zvířata v zájmovém chovu. “Ve společnosti Diana Pet Food záměrně nepřidáváme do našeho produktu biogenní aminy, aby byly chutné,“ napsala v e-mailu Cécile Saint-Paulová, ředitelka marketingu, výzkumu a vývoje ve společnosti Diana Pet Food.
Putrescin a kadaverin by se teoreticky mohly vyskytovat v nekvalitním kuřecím nebo vepřovém tuku, který se následně může dostat ve stejně nízkých hladinách do krmiv pro domácí zvířata, napsal v e-mailu Ryan Yamka, Ph.D., zakladatel Luna Science and Nutrition a Guardian Pet Food Co. Do receptur se záměrně nepřidávají. Zchutňující látky obvykle obsahují vnitřnosti nebo játra hydrolyzovaná za přítomnosti enzymů, cukrů a jiných aminokyselin.
Pokud jde o putrescin a kadaverin, vědci vyvinuli prostředky pro měření stupně zkažení krmiva pro domácí zvířata, stejně jako přítomnost spermidinu, tyraminu a podobných sloučenin. Své výsledky publikovali v časopise Journal of Separation Science. Všechny tyto biogenní aminy mají potenciálně toxické účinky u psů a koček, ačkoli podle Kemin Nutrisurance mohla obě zvířata zdědit určitý stupeň tolerance vůči chemickým látkám od svých divokých předků. „Z etických důvodů je nedostatek literatury hodnotící přesný vliv biogenních aminů na psy a kočky,“ napsali zástupci Keminu na svých webových stránkách. „Studie však prokázaly, že zvýšené hladiny biogenních aminů mohou způsobit otravy a mají škodlivé účinky na chutnost a výživu. Výrobci krmiv pro zvířata v zájmovém chovu by měli kontrolovat tvorbu biogenních aminů v surovinách a hotových výrobcích, aby se zabránilo škodlivým účinkům na zvířata, která je konzumují."
Vztahy s médii
Biogenní aminy mohou ve vysokých dávkách poškodit domácí zvířata bez ohledu na geny vlků a divokých koček. Stejně tak přesvědčení, že krmivo pro domácí zvířata obsahuje tyto chemické látky, může poškodit zájmy spotřebitelů. Článek BBC možná formoval veřejné mínění o chutích. Majitelé domácích mazlíčků pravděpodobně nechtějí, aby chemikálie spojeny s hnijícím masem byly v krmivech pro psy a kočky. Vzhledem k tomu, že majitelé domácích mazlíčků stále více zkoumají ingredience a témata, jako je chutnost, se mohou objevovat v mainstreamovém zpravodajství častěji. BBC oslovuje široké publikum majitelů domácích mazlíčků jak ve Velké Británii, tak po celém světě. Na druhou stranu se tento článek se nedostane k mnoha majitelům domácích mazlíčků. Čtenáři Petfood Industry jsou omezeni na ty, kteří pracují v podnicích vyrábějících, distribuujících nebo uvádějících na trh krmiva a pamlsky. Na rozdíl od reportérů a redaktorů Petfood Industry většina novinářů nemůže věnovat veškerý svůj čas výživě zvířat v zájmovém chovu, proto potřebují hotové informace. Aktivní oslovení médií pomáhá odborníkům v krmivářském průmyslu s petfoods budovat přátelské vztahy s novináři.
Zdroj: PetFood Industry, červenec 2021*