Telata 2024 – to byl název semináře, který pro chovatele dojeného skotu zorganizovaly společnosti VVS Verměřovice, s. r. o., a ADDICOO GROUP, s. r. o. V Němčicích u Kolína se sešla bezmála stovka zájemců, která se od zahraničních a tuzemských specialistů dozvěděla vše, co souvisí se zdárným odchovem telat. Kromě aktuálních poznatků samozřejmě nechyběly ani praktické zkušenosti, mimo jiné i z chovu společnosti Jasanka, s. r. o. Osvědčené praktiky prezentovala zootechnička Ing. Lucie Pokorná.
Rodinný podnik Jasanka, s. r. o., hospodaří v jižních Čechách na Táborsku, kde se již více než třicet let věnuje klasické zemědělské výrobě. Rostlinnou výrobu provozuje na výměře 1950 ha, přičemž na polovině obhospodařované plochy pěstuje obiloviny, 30 % výměry slouží jako krmivová základna a na zbytku orné půdy jsou olejniny s bramborami.
V živočišné výrobě se rodinná společnost zabývá chovem českého strakatého skotu plemene. Z celkového počtu 1245 evidovaných zvířat má 460 dojnic, které jsou ustájené ve dvou produkčních stájích, z nichž jedna je ve středisku Krátošice a druhá v Roudné. Navazující ustájovací kapacity pro odchov telat a jalovic a výkrm býků jsou v okolních vesnicích.
Podle uzávěrky za posledních dvanáct měsíců chovatelé společnosti Jasanka dosahují průměrné užitkovosti 9 227 kg mléka (31 kg na dojenou a 27 kg na ustájenou krávu) se složkami 3,86 % tuku a 3,62 % bílkovin. Co se týká reprodukce, u krav dosahují zabřezávání na úrovni pod padesát procent, u jalovic kolem 70 %, přičemž aktuální ztráty telat nedosahují ani dvou procent, což je mimochodem o dvacet procent méně, než před pouhými dvěma roky! Co se v odchovu telat změnilo?
„Jestliže ještě v roce 2022 jsme vykazovali ztráty telat úhynem na úrovni 22 %, o rok později to bylo pod deset procent a aktuálně jsme hluboko pod dvěma procenty, respektive na úrovni 1,6 %. Tuto rapidní změnu přinesla opatření zavedená v loňském roce. Zásadně jsme zlepšili práci s kolostrem a stejně tak i péči o telata, která dostal na starosti konkrétní ošetřovatel. A pokud bych měla být konkrétní, narozené tele ošetříme, napojíme ho a označíme. Samozřejmě se postaráme i o matku, které ze všeho nejdříve podáme drink po otelení. Mlezivo získané od otelené krávy kontrolujeme refraktometrem. Pokud je kvalitní a máme ho dostatek, zamrazíme ho v kolostrálním pytli. V případě potřeby mlezivo rozmrazujeme pomalou metodou ve vodní lázni na teplotu 45 °C. Jestliže otelení proběhne v pořádku a tele má sací reflex, dostane mlezivo v dávce 3,5 litru nejpozději do dvou hodin po narození. Od počátku mají telata k dispozici také vodu. Pátý den po narození telata krmíme sušeným mlékem, které dostávají až do odstavu. Pokud jde o ustájení, první dva týdny jsou telata v boudičkách, potom je převádíme do skupinových kotců, kde jsou napájena z mléčného automatu,“ podělila se o své zkušenosti Ing. Lucie Pokorná.*