10.07.2025 | 09:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Interaktivní cesta od pole až na talíř

V červnu se konal 13. ročník populárně-naučné stezky Příběh potravin v areálu šlechtitelské stanice Selgen, a. s. ve Stupicích nedaleko Prahy. Akci připravil Výzkumný ústav živočišné výroby ve spolupráci se společností Selgen a Českou zemědělskou univerzitou, za podpory dalších partnerů – Institut vzdělávání v zemědělství, VŠCHT a CARC.

Hlavním účelem akce bylo přiblížit žákům základních škol cestu potravin – od pěstování surovin až po vědecké a technologické zpracování – a současně ukázat roli výzkumu a moderní vědy v potravinářství.

Deset tematických stanovišť

Do areálu zavítaly přes čtyři stovky žáků z Prahy a Středočeského kraje. Páteční program byl určen výhradně předem přihlášeným třídám – varianta pro veřejnost musela být letos zrušena z preventivních důvodů kvůli slintavce a kulhavce.

Interaktivní stezka zahrnovala 10 stanovišť, pokrývající témata:

  • pěstování plodin a ochrana rostlin,
  • zemědělská technika a technologie,
  • chov a zdraví hospodářských zvířat,
  • význam genových bank a udržitelného zemědělství,
  • věda v kuchyni: experimentální pokusy a důrazy na zdravou výživu, prezentované projektem FoodEducators.

Stanoviště nabízela nejen pasivní, ale i aktivní ukázky, vizuální prezentace, videa a experimenty. Žáci plnili zábavné úkoly, doplňovali křížovky a za vyluštěné tajenky získali odměny.

Akce Příběh potravin se letos s ohledem na bezpečnostní opatření vůči SLAK uskutečnila pouze v areálu společnosti Selgen

Velký zájem byl o zemědělskou techniku

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2025 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down
Přehled ochrany osobních údajů

Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.