Luskovinoobilní směsky představují často opomíjenou, avšak mimořádně cennou složku pro efektivní výživu přežvýkavců, zejména v podmínkách středoevropského zemědělství. Jejich význam spočívá především ve schopnosti vytvořit ideální podmínky pro rozvoj bachorové mikroflóry, která je základem výživy skotu.
„Ku chvále“ luskoobilných směsek (LOS) se koncem června ve Velkých Opatovicích uskutečnil polní den pořádaný místním zemědělským podnikem VOS zemědělců, a. s., a společností Selgen, a. s., za účasti firem SEED SERVICE, s. r. o., Novonesis, PRO SEEDS s. r. o., Adventa, Soufflet Agro a MIKROP ČEBÍN a. s.
O významu LOS promluvil uznávaný odborník Ing. Jaroslav Přikryl. Ve své prezentaci zmínil, že je mylná domněnka, že vysokoprodukčním dojnicím v krmné dávce stačí jen kukuřice a vojtěška. „Kukuřice poskytuje vysoký obsah škrobu a vojtěška je bohatá na bílkoviny, ale obě plodiny postrádají dostatek vysoce stravitelných strukturálních polysacharidů, které jsou zásadní pro zdravé fungování bachoru, potažmo vyšší stravitelnost TMR. V severských zemích traviny díky klimatickým podmínkám dosahují běžně vyššího obsahu vodorozpustných cukrů, 20 % i více, a jsou tak velmi dobře stravitelné. Naše podmínky jsou klimaticky méně vhodné, s menším množstvím srážek a příliš vysokými teplotami. Trávy velmi brzy metají, mají vyšší podíl méně stravitelné vlákniny a nižší podíl vodorozpustných cukrů. Znamená to, že mají nižší stravitelnost a svým obsahem živin tak plně nepřispívají k optimálnímu rozvoji bachorové mikroflóry,“ vysvětlil odborník.
Jak dodal, luskovinoobilné směsky tyto vodorozpustné cukry s vyšší stravitelností obsahují. „Ideální krmnou kombinací se jeví směska hrachu a ječmene, případně peluška s pšenicí. Klíčová je ale technologická kázeň, tedy výběr správných odrůd, v optimálním výsevném poměru (například 200 kg hrachu a 50 kg ječmene, nebo 200 kg pelušky a 70 kg pšenice na hektar). Neméně důležité je dodržet sklizeň ve správném vegetačním stádiu – u obilovin ve fázi těstovité zralosti, u luskovin v tzv. „krabacení“. Nedodržení těchto zásad vede k dramatickému poklesu stravitelnosti a výživové hodnoty, jakož i poklesu výnosu.“ uvedl Ing. Přikryl.
Ing. Jaroslav Přikryl