Organizace FEFAC nedávno shromáždila lídry krmivářského průmyslu, evropské zákonodárce a zástupce mezinárodního obchodu, aby prodiskutovali, jak může živočišný sektor zvládnout změny v regulacích, trhu a požadavcích na životní prostředí. Přednášející se vyjádřili k nové Vizi pro zemědělství Evropské komise, k roli krmiv při snižování emisí a k výzvám, kterým čelí evropské dodavatelské řetězce. Několik přednášejících ocenilo politický tón, ale zdůraznilo, že nyní jsou potřebné praktické mechanismy — nejen vysoce postavené cíle.
Prezident COPA Massimiliano Giansanti zahájil sezení tím, že vyzval instituce EU, aby vytvořily podmínky, které umožní živočišnému sektoru zůstat životaschopný. Giansanti vyjádřil opatrný optimismus a poznamenal, že v nové Vizi pro zemědělství Komise bylo „mnoho pozitivních výsledků“. „Ale musíme vidět, co se stane příští měsíc,“ řekl. „Je třeba zjistit, které jsou skutečné nástroje pro farmáře a které jsou pro společnosti, které s farmáři spolupracují.” Vymezil sektor živočišné výroby jako ústřední pro evropskou identitu a potravinovou bezpečnost, přičemž tvrdil, že konkurenceschopnost a udržitelnost musí být sledovány společně. „Sektor živočišné výroby není jen sektor, který produkuje potraviny, ale je to také sektor, který udržuje venkovskou ekonomiku, který udržuje tradici,” poznamenal prezident COPA.
Potřeba investic
Giansanti také vyzval k veřejným investicím a regulatornímu rámci, který umožní zemědělcům a souvisejícím podnikům pokračovat v jejich činnosti. Řekl, že současné politické strategie přispěly ke zmatku a odcizení v zemědělské komunitě. „Většina zemědělců ztratila důvěru v Evropu, jsem přesvědčen, že to je velká chyba. Musíme tuto důvěru obnovit,“ konstatoval Massimiliano Giansanti a dodal: „Budoucnost evropského zemědělství závisí na obnovení důvěry zemědělců a na tom, aby byla udržitelnost ekonomicky životaschopná.“
Hlavní otázky zůstávají nezodpovězené
Zatímco Giansantiho zpráva byla široká a důrazná, zanechal několik klíčových otázek nezodpovězených. Například nenabídl konkrétní návrhy, jak by mohl živočišný sektor splnit cíle v oblasti emisí, aniž by ztratil konkurenceschopnost. Nedefinoval, jak by mohla být odolnost v zemědělském sektoru dosažena – ani na jakém časovém horizontu, a nabídl jen málo vodítek, jak by se mělo postupovat v oblasti výroby krmiv a jak by se mohli výrobci více přímo podílet na změně. Tato témata byla podrobněji rozebrána pozdějšími mluvčími.
Další prezentující podrobněji osvětlili výzvy, kterým čelí evropský sektor krmiv. Řečníci se zaměřili na tlak v dodavatelském řetězci, regulatorní nejistotu a obchodní narušení, přičemž tyto události spojovali s dostupností a cenovou dostupností krmných složek.
....
Ing. Josef Svoboda, CSc.
spolupracovník redakce
Více v časopise Krmivářství 5/2025.