Evropská krmivářská legislativa se vyznačuje vysokým stupněm unifikace na úrovni EU. Naprostá většina základních pravidel a problematik souvisejících s krmivy je upravena nařízeními schválenými a vydanými evropskými institucemi.
Tato nařízení jsou právně závazná pro všechny členské země Evropské unie.
Národní předpisy jednotlivých členských států pak tato nařízení pouze doplňují nebo upřesňují.
Evropské krmivářské předpisy
K nejpodstatnějším právním předpisům v oblasti krmiv patří:
Těchto pět předpisů vymezuje základní právní rámec pro krmivářskou problematiku. Jsou účinné v aktuálně platném znění, které zahrnuje veškeré novelizace. Aktuální verze předpisů si může každý vyhledat na webových stránkách https://eur-lex.europa.eu/.
Hygiena krmiv
Právním základem je nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 183/2005 ze dne 12. ledna 2005, kterým se stanoví požadavky na hygienu krmiv. Tyto požadavky zahrnují obecná pravidla pro hygienu krmiv, podmínky a postupy zajišťující dohledatelnost krmiv a podmínky a postupy pro registraci a schvalování krmivářských provozů. Mezi obecné povinnosti krmivářských provozů patří zajištění souladu s právními předpisy společenství, vnitrostátními předpisy a správnou praxí. Dále pak splnění veškerých hygienických požadavků stanovených právě tímto nařízením. Každý krmivářský provoz má povinnost registrace nebo schválení u kompetentního orgánu v dané zemi. V ČR je tímto orgánem Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský. Povinnosti registrace nebo schválení mají provozovatelé ve všech stadiích od prvovýroby krmiv až po jejich distribuci na trh, včetně těch, kteří krmiva dovážejí do EU nebo je z ní vyvážejí. Povinnosti podléhají rovněž provozy, ve kterých se krmí zvířata pro účely produkce potravin. Z povinnosti registrace či schválení jsou naopak vyjmuty následující činnosti: soukromá domácí produkce krmiv pro zvířata chovaná pro soukromou domácí spotřebu a zvířata chovaná pro jiné účely než k produkci potravin, maloobchodní prodej krmiv pro zvířata v zájmovém chovu a přímé dodávky malých množství krmiv z prvovýroby na místní úrovni.
Ing. Miroslav Vyskočil
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Více v časopise Krmivářství 5/2025.