23.10.2025 | 04:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Lupina bílá jako náhrada sójového extrahovaného šrotu ve výživě brojlerů

Cílem experimentu bylo vyhodnotit produkční odezvu brojlerových kuřat na různé úrovně zastoupení lupiny bílé v krmných směsích. Byly sestaveny 3 varianty krmných směsí pro 3 pokusné skupiny: kontrolní skupina (K) bez podílu lupiny, a experimentální skupiny s 15 % (L15) a 30 % (L30) náhradou sójového extrahovaného šrotu šrotem z lupiny. Celkem bylo do pokusu zařazeno 180 brojlerů hybridu Ross 308. Nejvyšší porážkové hmotnosti bylo dosaženo ve skupině L15 (2529 g). Z výsledků lze vyvodit, že částečné nahrazení sójového šrotu lupinou bílou nemá negativní vliv na produkční parametry brojlerů. Naopak, 15% zastoupení lupiny v dietách může přispět ke zlepšení některých sledovaných ukazatelů.

V experimentu bylo vykrmováno celkem 180 kuřat Ross 308, přičemž doba výkrmu byla stanovena na 36 dnů. Brojleři byli ustájeni v kójích na podestýlce v akreditovaných pokusných stájích budovy M Mendelovy univerzity v Brně. Světelné, tepelné i vlhkostní podmínky byly nastaveny podle technologického návodu. Brojleři byli rozděleni do 3 skupin po 4 opakováních. Do každé kóje bylo umístěno 15 kuřat. Krmení brojlerů a současné shromažďování dat bylo uskutečňováno každý den ve stejný čas.  Během pokusu byli brojleři krmeni 3 druhy krmných směsí BR1, BR2 a BR3. Tyto směsi ve všech 3 variantách odpovídaly normám potřeby živin pro brojlery dané kategorie a byly vybalancovány tak, aby zejména zastoupení dusíkatých látek bylo přibližně ve stejné hladině, jak u kontrolních, tak i u pokusných skupin.

Krmné směsi se lišily v zastoupení šrotu z lupiny bílé, zařazeného v několika hladinách. Kontrolní směs (skupina K) neobsahovala lupinu, ale byla složena z kukuřice, pšenice, sójového extrahovaného šrotu, oleje a vitamino-minerálního premixu. V 1. pokusné směsi bylo 15 % sójového extrahovaného šrotu nahrazeno lupinou bílou (skupina L15) a ve 2. pokusné směsi bylo 30 % sójového extrahovaného šrotu nahrazeno lupinou bílou (skupina L30).

Poděkování: Studie se uskutečnila díky finanční podpoře Ministerstva zemědělství NAZV Země II QL24020427.

Článek byl odborně recenzován.

Ing. Lukáš Čumplík *

Ing. Jakub Novotný, Ph.D.*

Ing. Lenka Kudlová*

doc. Bc. Ing. Ondřej Šťastník, Ph.D.*

Mgr. Petra Straková, Ph.D.**

Ing. Lenka Levá**

Mgr. Zuzana Mikulková, Ph.D.***

prof. MVDr. Leoš Pavlata, Ph.D.*

doc. MVDr. Martin Faldyna, Ph.D. **

Ing. Martin Jeřábek, Ph.D. ***

*Ústav výživy zvířat a pícninářství, Agronomická fakulta, Mendelova univerzita v Brně

**Výzkumný ústav veterinárního lékařství, v. v. i., Brno

***Tekro, spol. s r. o., Nová Dědina

Kontakt: lukas.cumplik@mendelu.cz

Celý recenzovaný článek najdete v Krmivářství 6/2025.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2025 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down
Přehled ochrany osobních údajů

Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.