O faktorech, které rozhodují o kvalitě siláží a užitkovosti zvířat přednášel pro chovatele skotu Dr. Dave Davies z IBERS (Institut biologických a environmentálních věd) ve Velké Británii. V přednáškách se zaměřil na vědecké aspekty konzervace krmiv a zachování bílkovin a esenciálních aminokyselin v procesu fermentace.
Na výslednou kvalitu siláže mají vliv tři důležité faktory, a to plodiny (trávy, kukuřice, vojtěška, jetel), fermentace (kvalita hmoty, sušina, bakterie, aditiva) a management (sečení, zavadání, plnění – dusání, zakrytí, zkrmení).
Pokud se nám podaří sklidit plodiny ve správné fázi vegetace, správně ovládneme proces fermentace za použití inokulantů a zvládneme také management plnění jámy, získáme odpovídající výsledek – kvalitní siláž. Jakákoliv jiná kombinace těchto tří faktorů znamená špatné výsledky. Silážní aditiva mohou zlepšit kvalitu výsledného krmiva tím, že uchovají vyšší podíl živin v hmotě, ale nemohou překonat chyby, ke kterým došlo při zakládaní siláže.
Semináře pořádaly na začátku únoru ABS cz s. r. o. ,.Seneco Polná a Beskyd Agro Palkovice.