Alternativní zdroje bílkovin využívané jako náhrada sóji v krmných směsí drůbeže a prasat
Sója je i nadále prvořadou plodinou využívanou jako zdroj bílkovinných krmiv. Hlavním produktem využívaným pro účely výživy zvířat je sójový extrahovaný šrot. Nicméně z hlediska negativních dopadů pěstování a transportu sóji na životní prostředí se stále hledají různé alternativní zdroje bílkovin nejen pro krmné směsi zvířat ale i pro lidskou spotřebu. Úplná náhrada sóji v krmivech zatím není možná. Při hledání alternativních zdrojů bílkovin je nutné pohlížet nejen na jejich cenu, klimatický dopad jejich pěstování (např. lokální plodiny vs. dovážené plodiny), ale i na celkový přínos pro užitkovost chovu hospodářských zvířat.
Alternativy pro drůbež
Jako nejčastěji využívané plodiny pro „bezsójová“ krmiva pro drůbeže se využívají extrahovaný šrot slunečnicový nebo řepkový, extrahovaný šrot z bavlníkových semen, z podzemnice olejné, nebo ze semen palmy olejné. Při sestavování krmných směsí hraje hlavní roli množství stravitelných aminokyselin/proteinů, přičemž platí že různé alternativní náhrady sóji mají různé zastoupení aminokyselin. Navíc, většina dostupných alternativních zdrojů má nižší stravitelnost proteinů, což je dáno přítomností dalších látek (antinutrientů) jako např. gossypol obsažený v semenech bavlníku, glukosinoláty obsažené v rostlinách čeledi brukvovitých. Dle tabulek stravitelnosti proteinů v sóji a dalších alternativních zdrojích klesá stravitelnosti proteinů z 86 % u sóji, 85 % u šrotu ze slunečnice či podzemnice olejné, k 65 % u šrotu z bavlníkových semen (https://www.feedtables.com). Míra stravitelnosti aminokyselin, potažmo bílkovin, a jejich využitelnost organismem má vliv na užitkovost drůbeže a může ovlivnit také zdravotní stav.
Alternativní bílkovinná krmiva pro prasata
V případě krmných směsí určených pro prasata jsou hlavní složkou obiloviny a pak různé vedlejší složky jako zdroj proteinu např. sója nebo pokrutiny a suplementy (premix obsahující různé vitamíny a minerální látky). Při pěstování plodin a zásobování krmivy se nejvíc nahlíží na kritické body s ohledem na udržitelnost tohoto procesu, jako využitelnost půdy, zábor půdy, použité množství energie a vody (Sporchia et al., 2021). Jako u drůbeže i zde se jako hlavní zdroj proteinu dlouhodobě využívá sója. Nicméně s ohledem na ekologickou stránku použití sóji v krmných směsí se taktéž hledají alternativy (Lestingi, 2024).
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!