Zvýšení efektivity chovu drůbeže muselo v posledních desetiletích hledat nové cesty, protože se chovatelé museli přizpůsobit celé řadě změn. Jednou ze zásadních byla regulace neléčebného použití antibiotik či nutnost využití alternativních krmiv. Ale i takové šlechtění může přinést důležité body pro udržitelnost.
Ačkoliv se na jedné straně hromadně propaguje zvýšení konzumace potravin rostlinného původu, jako jedna z hlavních cest k udržitelnému životu. Na straně druhé stoupá poptávka po potravinách živočišného původu. Avšak zejména v tzv. západním světě je kladen důraz na jejich původ v chovech, kde je dbáno na welfare chovaných zvířat a nejsou používána antibiotika k neléčebným účelům, tj. například jako stimulátory růstu drůbeže prostřednictvím medikovaných krmných směsí, které mají zajistit lepší konverzi živin, rychlejší růst a zdravější trávicí trakt.
Americký Národní institut zdraví poukázal na to, že rezistence patogenních mikroorganismů je stále závažnější hrozbou pro veřejné zdraví a za hlavní faktor pro její vznik a masivní šíření označil rutinní používání antibiotik a dalších antimikrobiálních látek v krmivech pro hospodářská zvířata. Zároveň stále více spotřebitelů vyžaduje potraviny, které vznikly v systémech, jež dbají na welfare chovaných zvířat a s minimálním environmentálním dopadem. Vědci se tyto alternativy snaží vyhledávat, prověřovat a nabízet chovatelům, kteří se musí vydat směrem, jenž jim spotřebitelé a legislativa vytyčují, aniž by jejich podniky ztratily příliš mnoho ze své efektivity a konkurenceschopnosti. Součástí této cesty je produkce vajec a masa bez použití krmných antibiotik, což má kromě splnění požadavků trhu mít i vliv na zpomalení šíření rezistence patogenů vůči účinným látkám léčiv.
Probiotika či esenciální oleje?
Probiotika jsou živé mikroorganismy, které při podávání v adekvátním množství podporují rozmanitější populaci prospěšných bakterií v trávicím traktu ošetřeného organismu. Esenciální oleje jsou extrakty rostlinného původu, které mají různé antioxidační, imunomodulační, antimikrobiální vlastnosti a schopnost „měnit mikrobiom“ – v tomto případě společenství mikroorganismů žijících ve střevech kuřat. Ve své práce se právě vědci z Penn State zaměřili na charakteristiku účinků probiotik a směsi esenciálních olejů na růst brojlerů a zdraví jejich střev.
Do výzkumu, který vedla Ana Fonseca, postgraduální asistentka ve výzkumné skupině Gandové na College of Agricultural Sciences, bylo zařazeno celkem 320 jednodenních kuřat, která byla na dobu 21 dní náhodně rozdělena po deseti kusech do 32 klecí. Jejich ošetření probíhalo třemi experimentálními krmnými dávkami a pro kontrolu i standardní směsí, přičemž experimentální diety byly tvořeny standardní krmnou směsí, do které byla přidána antibiotika (bacitracin methylendisalicylát), směs esenciálních olejů (oregano, rozmarýn a červený pepř) nebo probiotika (Bacillus subtilis).
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!