25.07.2024 | 05:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Alternativy pro efektivní chov

Zvýšení efektivity chovu drůbeže muselo v posledních desetiletích hledat nové cesty, protože se chovatelé museli přizpůsobit celé řadě změn. Jednou ze zásadních byla regulace neléčebného použití antibiotik či nutnost využití alternativních krmiv. Ale i takové šlechtění může přinést důležité body pro udržitelnost.

Ačkoliv se na jedné straně hromadně propaguje zvýšení konzumace potravin rostlinného původu, jako jedna z hlavních cest k udržitelnému životu. Na straně druhé stoupá poptávka po potravinách živočišného původu. Avšak zejména v tzv. západním světě je kladen důraz na jejich původ v chovech, kde je dbáno na welfare chovaných zvířat a nejsou používána antibiotika k neléčebným účelům, tj. například jako stimulátory růstu drůbeže prostřednictvím medikovaných krmných směsí, které mají zajistit lepší konverzi živin, rychlejší růst a zdravější trávicí trakt.

Americký Národní institut zdraví poukázal na to, že rezistence patogenních mikroorganismů je stále závažnější hrozbou pro veřejné zdraví a za hlavní faktor pro její vznik a masivní šíření označil rutinní používání antibiotik a dalších antimikrobiálních látek v krmivech pro hospodářská zvířata. Zároveň stále více spotřebitelů vyžaduje potraviny, které vznikly v systémech, jež dbají na welfare chovaných zvířat a s minimálním environmentálním dopadem. Vědci se tyto alternativy snaží vyhledávat, prověřovat a nabízet chovatelům, kteří se musí vydat směrem, jenž jim spotřebitelé a legislativa vytyčují, aniž by jejich podniky ztratily příliš mnoho ze své efektivity a konkurenceschopnosti. Součástí této cesty je produkce vajec a masa bez použití krmných antibiotik, což má kromě splnění požadavků trhu mít i vliv na zpomalení šíření rezistence patogenů vůči účinným látkám léčiv.

Podle vědců z Arkansasu by kuřata šlechtěná na efektivnější hospodaření s vodou měla bez problému udržet přírůstky navzdory tepelnému stresu
Podle vědců z Arkansasu by kuřata šlechtěná na efektivnější hospodaření s vodou měla bez problému udržet přírůstky navzdory tepelnému stresu

Probiotika či esenciální oleje?

Probiotika jsou živé mikroorganismy, které při podávání v adekvátním množství podporují rozmanitější populaci prospěšných bakterií v trávicím traktu ošetřeného organismu. Esenciální oleje jsou extrakty rostlinného původu, které mají různé antioxidační, imunomodulační, antimikrobiální vlastnosti a schopnost „měnit mikrobiom“ – v tomto případě společenství mikroorganismů žijících ve střevech kuřat. Ve své práce se právě vědci z Penn State zaměřili na charakteristiku účinků probiotik a směsi esenciálních olejů na růst brojlerů a zdraví jejich střev.

Do výzkumu, který vedla Ana Fonseca, postgraduální asistentka ve výzkumné skupině Gandové na College of Agricultural Sciences, bylo zařazeno celkem 320 jednodenních kuřat, která byla na dobu 21 dní náhodně rozdělena po deseti kusech do 32 klecí. Jejich ošetření probíhalo třemi experimentálními krmnými dávkami a pro kontrolu i standardní směsí, přičemž experimentální diety byly tvořeny standardní krmnou směsí, do které byla přidána antibiotika (bacitracin methylendisalicylát), směs esenciálních olejů (oregano, rozmarýn a červený pepř) nebo probiotika (Bacillus subtilis).

 Zároveň stále více spotřebitelů vyžaduje potraviny, které vznikly v systémech, jež dbají na welfare chovaných zvířat
Zároveň stále více spotřebitelů vyžaduje potraviny, které vznikly v systémech, jež dbají na welfare chovaných zvířat

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down