09.11.2018 | 12:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Analýza vstupních surovin je základem pro bezpečnou výrobu krmných směsí

Pro výrobu kvalitních a bezpečných krmných směsí je rozhodující monitoring a analýza vstupních surovin, ze kterých jsou finální krmné směsi podle receptur vyráběny. Právě znalost parametrů vstupních surovin dokáže udržet výsledné parametry krmných směsí na požadované živinové úrovni. Článek přináší náhled do praxe akciové společnosti ZZN Pelhřimov.

Společnost ZZN Pelhřimov a. s. patří mezi velké a významné výrobce a dodavatele krmných směsí prakticky všech druhů hospodářských zvířat a má své zákazníky po celé ČR. Na českém trhu patří do velké skupiny průmyslových výrobců krmiv společnosti Agrofert. Výroba krmných směsí je umístěna a realizována ve VKS Pelhřimov a VKS Záhoří u Písku a rovněž je jako služba zemědělcům provozována i mobilní výroba krmných směsí.

Proti bakteriální kontaminaci

Stanovení bakteriální kontaminace vyjádřené celkovým počtem Enterobacteriaceae a Salmonel je prováděno podle tzv. Monitoringu přítomnosti salmonel a týká se rizikových surovin, zejména rybí moučky, sójového a řepkového extrahovaného šrotu, dále pak kritických míst v technologii výroby krmných směsí a předem vybraných  druhů krmných směsí. Přítomnost salmonel jsou taktéž považována za kritickou pro bezpečnost krmiv i z hlediska plánu kontroly kvality podle GMP+, kde je uvedena rovněž četnost těchto kontrol.  Cílem je udržet celkový počet  enterobakterií na nízké úrovni, protože čím méně bude celkových enterobakterií ve sledovaných produktech a technologii výroby, tím menší bude i možnost potenciálního výskytu Salmonel, které jsou jednou z čeledí Enterobacteriaceae a jsou nebezpečné pro zvířata i člověka.

Ing. Karel Karel, vedoucí produktový manažer,

Jiří Mareš, vedoucí provozních laboratoří,

Stanislav Vaňásek, manažer kvality,

ZZN Pelhřimov a. s.

Kontakt: karel.karel@zznpe.cz

Kompletní článek v Krmivářství 6

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down