Vědecký výbor výživy zvířat u příležitosti vydání monografie o přírodních látkách a jejich biologické aktivitě uspořádal konferenci. Na jejím programu byly přednášky zaměřené na využití látek pro ovlivnění fyziologických procesů hospodářských zvířat.
Monografii zpracovali odborníci v oblasti výzkumu přírodních látek a jejich pozitivního i negativního vlivu na hospodářská zvířata. Témata přednášek korespondovala s kapitolami monografie a pojednávala o legislativních aspektech doplňkových látek přírodního původu, antibiotických stimulátorech růstu a jejich alternativách, metabolitech rostlin, hub a některých mikroorganismů a jejich derivátech jako náhradě antibiotických stimulátorů růstu hospodářských zvířat, významu kyseliny fytové ve výživě zvířat a lidí, antiinvazních látkách přírodního původu jako preventivním faktoru v ontogenezi zvířat, nových a netradičních přírodních surovinách ve výživě zvířat, o probiotikách, prebiotikách a synbiotikách a možnostech jejich využití, přírodních antinutričních a toxických látkách v krmivovém a potravním řetězci, nežádoucích fungálních metabolitech a průmyslových metodách jejich eliminace, látkách přírodního původu potenciálně ovlivňujících reprodukci prasat a o perspektivách využití přírodních látek v 21. století.
Rostlinné extrakty
Podmínkou pro spolehlivé uplatnění přírodních látek jako náhrady syntetických stimulátorů užitkovosti je čistota chovatelského prostředí. Tyto látky mají nepřekonatelnou výhodu v tom, že bezpečnost a efektivita rostlin byla prověřena minimálně během několika stovek let.
Vývoj v oblasti jejich použití se dá očekávat v několika směrech. Je možné je využít jako stimulátory užitkovosti. Tomuto účelu odpovídá široké spektrum látek, ale nelze od nich očekávat tak dominantní efekt jako u biotechnicky vyrobených antibiotik, ale na rozdíl od nich nebudou negativně ovlivňovat mikrobiální spektrum životního prostředí.
Jako preventivní prostředek jsou využitelné antiinvazivní látky přírodního původu. Jde hlavně o zástupce čeledí Myrtaceae, Lamiaceae, Rutaceae, Apiaceae, Zingiberaceae. Jejich obsahové látky inhibují metabolismus grampozitivních a gramnegativních bakterií, kvasinek a některých mikroskopických hub.
Sekundární metabolity rostlin jako preventivní antiparazitika patrně nezaznamenají v příštích deseti letech velký pokrok. V horizontu dvaceti let se ukáže co lze očekávat od přírodních látek jako praktických antikokcidik.
Perspektivní oblastí výzkumu je také využívání přírodních látek s chemoprotektivní aktivitou. Patří sem látky s výraznou antioxidační aktivitou, ale i sloučeniny, které aktivují některé izoenzymové systémy pro převod toxických látek v organismu na netoxické metabolity.
Probiotika a prebiotika
Významné je využívání přírodních látek jako probiotik a prebiotik. Jako probiotika jsou stále používány bakterie mléčného kvašení, a to hlavně rody Lactobalcillus, Streptococcus, Enterococcus a Lactococcus. Namísto mlékárenských kultur se také používají bakterie izolované z trávicího traktu, zejména Bifidobacterum. Většina látek uznačovaných jako prebiotika jsou sacharidy, a to od jednoduchých přes disacharidy a oligosacharidy až po polysycharidy. U hospodářských zvířat jsou účinné fruktooligosacharidy (FOS) a inulín, které mají prokázaný bifidogenní účinek. Pokusy s prebiotiky se prováděly u hrabavé drůbeže z důvodu eliminace salmonel. Pokusy u prasat dokázaly, že galaktooligosacharidy (GOS) zvyšují početbifidobaterií, laktobacilů a koncentraci mastných kyselin s krátkým řetězcem.
Ovlivnění reprodukce prasat
Další skupinou jsou látky pro zlepšení reprodukčních ukazatelů u prasat. Mezi zajímavé rostliny této skupiny patří kotvičník zemní, škornice, jarva monnierova, řeřicha peruánská, jinan dvoulaločný, klikva velkoplodá nebo parcha saflorová a další. Saponiny kotvičníku působí jako elicitory LH a testosteronu, erektivitu zlepšují extrakty z natě škornice a plodu jarvy. Látky ovlivňující libido přímým účinkem na mozek se dají extrahovat například z kořenu řeřichy peruánské, eurykomy dlouholisté či z listu jinanu dvoulaločného. Extrakt z oddenku ploštičníku hroznovitého mají estrogenní účinek. V oblasti reprodukce prasat představuje aplikace přírodních látek velkou naději, protože nejsou hormonálního původu a není známo, že by negativně ovlivňovaly organoleptické vlastnosti masa a jsou tedy i akceptovatelné z hlediska bezpečnosti potravin.
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!