Malí přežvýkavci často stáli u zrodu moderních živočišných biotechnologií, ale ty se pak v jejich chovech nijak výrazně neuplatnily. Co nabízí biotechnologie chovům ovcí a koz?
Když začátkem roku 1997 vědecký časopis Nature zveřejnil zprávu o narození ovce Dolly jako prvního savce naklonovaného z buňky dospělého zvířete, byl to šok pro laickou i odbornou veřejnost. Nikdo nepočítal s tím, že je něco takového možné. Dokonce ani autoři studie vedení Ianem Wilmutem a Keithem Campbellem z edinburgského Roslin Institute to nepovažovali za reálné a celý experiment podnikli, aby ukázali, že „tohle už nejde“. Je příznačné, že když v roce 2008 vydával americký Úřad pro potraviny a léčiva dobrozdání o živočišných produktech získaných od hospodářských zvířat vzniklých klonováním, ovce ve výčtu posuzovaných zvířat chyběly. Vědci neměli k dispozici dostatek ovčích klonů pro hodnověrné posouzení kvality jejich masa a mléka. Ovce, na rozdíl od skotu, skoro nikdo neklonoval. Od té doby se toho mnoho nezměnilo a biotechnologie se uplatňují v chovech ovcí a malých přežvýkavců obecně jen slabě.
Ovce i koza je z hlediska uplatnění biotechnologií velmi vhodný živočišný druh. Jasně to dokazují počiny biotechnologických firem na poli tzv. živých bioreaktorů. Tyto firmy vnášejí do dědičné informace zvířat cizí geny a následně od nich získávají proteiny syntetizované podle těchto genů. Často jde o lidské proteiny využitelné ve farmaceutickém průmyslu. Právě technika klonování tento obor výrazně posunula vpřed, protože genetickou modifikaci lze provést na buňkách kultivovaných v laboratoři a z nich pak získávat zvířata klonováním. Každé zvíře, které se narodí, nese genetickou modifikaci ve všech buňkách těla. Produkci bílkoviny lze nasměrovat do mléčné žlázy, takže ji laktující samice vylučují s mlékem, odkud se dá izolovat v čistém stavu. Ovce tak produkují např. lidské srážlivé faktory VIII a IX pro léčbu hemofilie, kozy produkují lidský anti-trypsin pro léčbu rozedmy plic. Oproti produkci stejných bílkovin geneticky modifikovanými mikroorganismy nebo tělními buňkami v bioreaktorech má „živý bioreaktor“ obrovskou výhodu v nízkých pořizovacích a provozních nákladech. Produkce bílkoviny zvířetem vychází zhruba třikrát levněji než v bioreaktorech a při vysokých cenách farmakologicky využitelných proteinů se vyplácí.
Pro tento text byly využity informace získané díky institucionální podpoře MZeRO0723
Prof. Ing. Jaroslav Petr, DrSc., 1,2
Ing. Šárka Prokešová, 1
Ing. Tereza Žalmanová, Ph.D., 1
Ing. Beáta Michálková, 1
Ing. Kristýna Hošková, Ph.D., 1
Ing. Tomáš Kott, Ph.D. 1
1) Výzkumný ústav živočišné výroby, v. v. i., Praha
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!