Acidóza je definována jako stav vysoké patologické kyselosti krve. Představuje nejdůležitější poruchu výživy u dojnic a hovězího dobytka, kterou podle odhadů onemocní zhruba 19 až 26 % dojnic v první polovině laktace. Acidóza je způsobena rychlou produkcí a absorpcí kyselin v bachoru, když je přežvýkavcům podávána TMR najednou v krátké době s nadměrným obsahem škrobu (zrna) nebo sacharidů.
„Zdravotním problémem přežvýkavců nazývaným SARA (subakutní bachorová acidóza), se v našem výzkumu zabýváme již několik let, i když naším hlavním tématem výzkumu je krmení skotu silážemi. Ono to s tím ale úzce souvisí. Pokud chcete se SARA bojovat, je třeba se o ní co nejvíce dozvědět. K tomu slouží odborná a hlavně vědecká literatura. Metabolická acidóza je relativně běžná forma onemocnění, která se vyznačuje hladinou laktátu v krvi vyšší než 5 mmol/litr (pozn.: normální hladina je 1,2 mmol/litr). Acidóza je pro zvíře stresový stav, který může vést od zhubnutí přes snížení produkčního potenciálu zvířete až po dosažení patologických stavů, jako je snížení mléčného tuku, nízkého příjmu krmiva, laminitidě, dokonce může vést i ke smrti zvířete. Názor, že snížené pH bachoru je jediným důvodem trávicích a metabolických poruch u dojného skotu, je pravděpodobně zjednodušením složitosti ekosystému bachoru. Problém je mnohem složitější. Acidóza má subakutní a akutní formu. Subakutní bachorová acidóza je dočasná nerovnováha mezi produkcí kyseliny a její absorpcí. K akutní acidóze dochází, když pH bachoru prudce klesá a zůstává po dlouhou dobu nízké,“ uvádí ve svém článku Ing. Radko Loučka, CSc. (VÚŽV, v. v. i., Praha-Uhříněves), který najdete v prosincovém čísle časopisu Náš chov.*