24.11.2000 | 09:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

CCM- konzervace vlhkého drceného zrna kukuřice

V prostorách Středního odborného učiliště zemědělského v Kamenici nad Lipou uspořádala společnost Agronova M & P spol. s r. o. ve spolupráci s firmou RomiLL spol. s r. o. ukázku technologie konzervace kukuřičného zrna systémem CCM, tj. jeho drcení, konzervaci a uložení do vaku.

Po úvodním semináři byli účastníci pozváni ke shlédnutí praktické ukázky technologie, která proběhla na dvoře školního hospodářství, které v nadmořské výšce 600 m n. m obhospodařuje 265 ha zemědělské půdy. a chovají zde 90 krav. Průměrná užitkovost stáda se pohybuje kolem 7600 kg mléka. Systém pěstování kukuřice na školním hospodářství je, jak uvedl ředitel učiliště Ing. Jindřich Novák, úzce spjat s chovem skotu: „V roce 1998 jsme byli asi první na Vysočině, kdo dělal kukuřici LKS, vloni jsme přešli na konzervaci kukuřičného zrna a letos v tom pokračujeme.“ Proč právě CCM? Pro hovořili především nižší náklady na sklizeň, krmivo obsahuje více energie a je lépe stravitelné. K rozhodnutí přispěl rovněž fakt, že po zařazení CCM do krmných dávek dojnic zmizely z chovu problémy s acidózou a paznehty.
Ve spolupráci s firmou Agronova sestavili pro školní podnik krmné dávky pro dojnice s kukuřicí CCM. Dojnice s produkcí 30 kg mléka jsou krmené denní dávkou, sestávající z 1 kg sena, 22 kg senáže, 1,5 kg sladového květu, 7,8 kg CCM, 0,8 kg sóji a 0,15 kg sody.
Technologie CCM sestává z několika operací: Kukuřice se na poli vymlátí, vlhké zrno je odvezeno s pole, našrotováno a uloženo do vaků. V letošním roce se v Kamenici rozhodli pro šrotování válcovými šrotovníky firmy RomiLL, které představil Martin Vopálka. Společnost RomiLL je známá jako výrobce válcových šrotovníků, mačkačů, drtičů granulí, míchacích zařízení a kompletních linek na výrobu krmných směsí. Firma vyrábí také zařízení pro průmyslový mikrovlný ohřev, který je využíván například pro devitalizaci krmných směsí pro drůbež nebo v potravinářství. Protože se objevila poptávka po šrotování vlhké kukuřice uvádí Martin Vopálka: „Pozměnili jsme naše standardní zařízení na šrotování kukuřice, ve spolupráci se společností Agronova byly šrotovníky postaveny na podvozek, jejich výkon se dá korigovat.“
Doporučená vlhkost, jak zaznělo na semináři, pro konzervaci zrna kukuřice systémem CCM je mezi 25 a 35 %. Doporučené dávkování se pohybuje v případě, že je v krmné dávce zároveň kukuřičná siláž okolo 9 až 10 kg a vlhkosti 30 %, pokud v dávce kukuřičná siláž není může být vyšší 13 až 14 kg. Součástí vystoupení zástupce Agronovy byla I ekonomická kalkulace. Na vysočině se vlhkost kukuřice při sklizni na zrno pohybuje kolem 35 % , to představuje náklady jen na sušení 560 Kč na 1 tunu. Nejlevnější je kukuřici nadrtit a uložit do vaků, náklady při výnosu okolo 9 tun z 1 ha dosáhnou 385 Kč/ tunu, „ uvedl zástupce Agronovy. Ve vystoupeních jednotlivých přednášejících přavažoval názor, že o ekonomice chovu dojnic bude rozhodovat především zdravotní stav.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down