12.11.2017 | 02:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Český standard „Bez genetické modifikace“

Spolek pro komodity a krmiva (SKK) vyhlásil 18. září Standard pro výrobu a produkty „bez genetické modifikace“. Dokument reaguje na vznikající poptávku části českých mlékáren po takto certifikovaném mléku a produktech. Producentům mléka by to mělo pomoci také s vývozem, zejména na německý trh.

Z České republiky se ročně vyváží na evropský trh více než 680 mil. tun mléčné suroviny, z toho na německý trh 517 mil. tun. Vysoká kupní síla německých spotřebitelů v posledních letech zvyšuje poptávku po surovinách a potravinách typu eko, bio a zvláště u mléčných výrobků významně také „bez GMO“. Certifikace se týká zejména kontroly původu krmných surovin, kdy je u dojnic vyloučeno použití geneticky modifikované sóji, případně kukuřice. S obdobným požadavkem se setkávají i vývozci mléčných výrobků na evropský trh.

„Nastavujeme jasná pravidla…“

Počátkem roku 2016 vznesly některé německé mlékárny požadavek, aby jim zemědělci dodávali mléko od dojnic, při jejichž výživě nebyly použity geneticky modifikované plodiny, a aby jejich dodávky byly certifikované. Následně požadavek na certifikaci „bez GMO“ avizovaly i některé české mlékárny.

„Roste počet spotřebitelů, pro které je důležitá informace o tom, jestli daný výrobek byl vyroben z geneticky modifikovaných surovin. Proto jsme se rozhodli ve spolupráci se zemědělci, výrobci krmiv a mlékárnami vypracovat standardy, které budou jasně popisovat, zda dané mléko nebo mléčný výrobek byl vyroben s použitím GMO či nikoliv. Nastavujeme jasná pravidla, aby spotřebitel měl opravdu jistotu, že dostává produkt, který je bez GMO,“ vyjádřil se k tomu ministr zemědělství Marian Jurečka.

Dobrovolný standard

Čeští producenti mléka, jejichž mléko se zpracovává v německých mlékárnách, dosud musely podstupovat procesy certifikace svých provozů německými akreditovanými společnostmi. Certifikace se týká zejména kontroly původu krmných surovin, kdy je u dojnic vyloučeno použití GM sóji a nebo kukuřice do směsných krmných dávek.

Standard pro výrobu a produkty bez genetické modifikace vypracoval Spolek pro komodity a krmiva ve spolupráci se zástupci zemědělců, mlékáren a Ministerstva zemědělství. Standard určuje zásady a podmínky pro zajištění produktů v celém dodavatelském řetězci potravinářské produkce, které nejsou geneticky modifikované. Je marketingovou příležitostí pro producenty a zpracovatele a je dobrovolný. Produkty, které byly ověřeny podle uvedeného standardu, mohou být v budoucnu označovány značkou zaregistrovanou pro daný předmět certifikace. Podmínky pro používání jednotné značky budou upraveny ve smlouvě mezi certifikačním orgánem a Spolkem pro komodity a krmiva, který je vlastník standardu.

Zástupci Ústředního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ), Spolek pro komodity a krmiva (SKK) a certifikační organizace v ČR společně podepsali memorandum o porozumění, které se váže na společný systém řízení bezpečnosti krmiv v České republice.

Požádali jsme o krátký rozhovor ředitele Společnosti pro komodity a krmiva Ing. Josefa Svobodu, CSc.:

Certifikace tedy již platí od vydání příručky „Standard bez genetické modifikace“?

Ano, standard je platný – od 18. září 2017 se mohou příslušné subjekty certifikovat. Zatím se podepisují smlouvy mezi certifikačními organizacemi a námi jako majiteli standardu.

 

 

Není tato certifikace proti tomu, co jste dosud jako zpřízněná organizace FEFACu propagovali?

Spolek pro komodity a krmiva jako zástupce 70 až 80 % krmivářů v ČR sice hájí vědecký přístup k problematice genetických modifikací, ale na druhé straně deklarujeme, že krmivářský průmysl je schopen nabídnout zákazníkovi to, co si bude přát. Přizpůsobili jsme se požadavkům trhu.

 

 

Jde tedy v podstatě o privátní projekt SKK a jaká je v této záležitosti role Ministerstva zemědělství?

Ano, jde o soukromý standard. Ministerstvo je oponentem, dokument nechalo projít odbornými útvary, které se vyjádřily a jejich připomínky byly zapracovány. Dokument schválily také oba dozorové orgány – tedy Česká zemědělská a potravinářská inspekce a Ústřední kontrolní a zkušebního ústav zemědělský (ÚKZÚZ).

 

Které certifikační agentury již projevily zájem?

Podepsané smlouvy jsou s mezinárodní certifikační společností Bureau Veritas, konkrétně její českou pobočnou Bureau Veritas Czech Republic, spol. s r. o. Druhou smlouvu jsme podepsali s Českou společností pro jakost, z. s. Zájem projevila také společnost TÜV SÜD Czech s.r.o. a DEKRA Certification, s. r. o.

 

Bude to stát určité prostředky, kdo v potravinovém řetězci tuto certifikaci zaplatí?

My jsme majitelem standardu, poskytujeme know-how, který je zpoplatněn. Licence je poskytnuta akreditačním společnostem, které certifikují jednotlivé subjekty. Platba jde od tzv. nadřazeného koordinátora, kterým je v tomto případě mlékárna nebo zpracovatel masa. Dodavateli – tedy výrobci mléka nebo masa se za certifikaci nic nefakturuje.

V zahraničí je podle výzkumu spotřebitel ochoten připlatit asi 0,12 eur za výrobek „bez GMO“, to u nás asi není myslitelné zvláště při dnešních cenách mléčných výrobků, zejména tuku.

Lze již najít toto logo „bez genetické modifikace“ na potravinách?

Podle mých informací bude do konce roku ocertifikováno asi pět subjektů, takže pokud je mlékárna mezi nimi, dříve nebo později se logo na trhu objeví. Produkty se nemusí nacházet na tuzemských pultech. Může jít také například o zakázku potravinového řetězce, který bude chtít určitý sortiment výrobků na zakázku vyrobit s logem.

Podrobněji v Krmivářství 6/2017

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down