Když si manželé Jaroslav a Kamila Prchalovi koupili v roce 2001 dům spolu s 13 hektary půdy v osadě Nežichov, části města Toužim, na samé jižní hranici Karlovarského kraje, chtěli ho využívat jako rekreační objekt. Jenže člověk míní a osud mění. Rekreovat se dosud nezačali, zato zde vybudovali širokou veřejností hojně navštěvovanou a oblíbenou Biofarmu Belina se spoustou zvířat, výrobou mléčných produktů a agroturistikou.
„V době, kdy jsme tento objekt kupovali, jsme s manželem pracovali v oboru polygrafie a bydleli v Karlových Varech. Poměrně záhy jsme ale začali více a více pobývat tady a uvědomili si, že nás mrzí, že na našich pozemcích hospodaří někdo cizí. Rozhodli jsme se tedy, že tu zakotvíme natrvalo a začneme i sami hospodařit,“ vysvětluje Kamila Prchalová.
Stalo se tak v roce 2003, vloni Biofarma Belina oslavila 20 let své existence. „Postupně jsme přikoupili další pozemky, některé i pronajali, dnes hospodaříme na 40 hektarech vlastní půdy a 20 ha pronajatých. Z větší části jde o trvalé travní porosty, na orné půdě pěstujeme pícniny. Byla docela fuška dát pozemky do pořádku, vyčistit je od hlohu a náletových dřevin, ale povedlo se. Hospodaříme v maximálním souladu s přírodou, uskutečnili jsme řadu projektů přispívajících k její ochraně a krajinotvorbě, 15 hektarů půdy máme v soustavě Natura 2000,“ informuje Jaroslav Prchal.
Živočišná součástí
Takřka od počátku bylo jasné, že součástí hospodaření v nadmořské výšce pohybující se okolo 700 m n. m. se stane živočišná výroba. Zprvu šlo o ovce, později si Prchalovi pořídili masný skot, který na farmě dominuje dodnes, a také pár kusů mléčného skotu.
V roce 2009 vybudovali za pomoci evropských fondů přímo na farmě minimlékárnu o kapacitě zpracování až 150 litrů mléka denně. Vyrábí tu sýry, tvaroh, sladké tvarohové krémy, jogurty, různé pomazánky a žervé, nechybí ani jogurtové nápoje nebo třeba ledová káva. Své produkty mají Prchalovi ověnčené oceněními z regionálních soutěží, jakými jsou třeba Regionální potravina Karlovarského kraje nebo Dobrota Karlovarského kraje. Výrobky se prodávají jak přímo ze dvora, tak v několika obchodech.
Jezdit si pro ně, a přitom alespoň chvilku pobýt na farmě a potěšit se se zdejšími zvířaty, ke kterým patří třeba i osli, se naučili zákazníci vždy v sobotu, kdy je tu od Velikonoc až do svatého Václava den otevřených dveří. Konají se tu i zahradní párty, svatby a koncerty. Nadšenými konzumenty zdejších dobrot jsou ale i hosté, kteří jezdí na farmu na dovolenou.
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!