Získáváním mléka se zabývá lidstvo již od nepaměti. Snahy o zjednodušení a zefektivnění tohoto procesu provází lidstvo již také pěknou řádku let. V posledních desetiletích jde především o úsporu pracovních sil a snižování nákladů.
Ať se nám to líbí nebo ne, tak nic nemůže sloužit věčně, i kdyby to nakrásně bylo stále funkční. V určité chvíli si musíme připustit, že je potřeba přistoupit ke změně. V chovech dojeného skotu tak bylo kdysi dávno ruční dojení nahrazeno prvními mobilními systémy dojení do konví s posunem k dojení na stáních, kdy byly přenášeny už jen dojicí soupravy a mléko bylo do chladícího tanku dopravováno potrubím. S příchodem volného ustájení dojnic přišlo na řadu budování dojíren a dojiči přestali chodit za kravami na stáje, ale dojnice začaly docházet za dojiči na dojírny. Jednou z nesporných výhod je lepší pracovní prostředí pro dojiče, ale také možnost lepší hygieny, a to nejen v průběhu dojení. Také sanitace zařízení je jednodušší, a v neposlední řadě se výrazně zkrátila cesta mléka z mléčné žlázy do chladícího tanku a díky tomu i riziko jeho kontaminace.
Nejen změna technologie chovu s sebou přináší potřebu změny systému dojení. Nejčastěji to je zastaralá či z jiného důvodu nevyhovující dojírna. Vývoj kráčí vpřed a co bylo dobré před dvaceti-třiceti lety už dnes málokdy vyhovuje. Důvodů k rekonstrukci dojírny může být celá řada, např. její opotřebení, kvůli kterému se nedá provádět dostatečně účinná sanitace nebo může dokonce představovat riziko pro zdraví zvířat či obsluhy. Dalším častým důvodem je nedostačující kapacita či průchodnost dojírny, na což narazil snad každý chovatel, který ve svém stádě šlechtil na vyšší mléčnou užitkovost (často došlo i ke zvětšení tělesného rámce krav a stání na dojírně jim začala být příliš těsná). V neposlední řadě je důvodem snaha získat nového zdatného „pomocníka“, který pomůže nejen při získávání kvalitního mléka, ale také při řízení stáda. Moderní dojírny zvládnou nejenom zvířata identifikovat a zaznamenat údaje o nádoji, ale dovedou změřit i další parametry mléka, které mohou mít souvislost se zdravotním stavem zvířete či s jeho říjovým cyklem či březostí.