12.09.2019 | 12:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Chov skotu je stěžejní

Společnost Kučera-zemědělská s. r. o. hospodaří v Dolním Dvořišti prakticky na hrancích s Rakouskem na výměře 1550 hektarů zemědělské půdy. Z této plochy je pouze 135 hektarů půdy orné, na ní se pěstují krmné obilniny, jetel a hořčice jako meziplodina. Zbylou výměru tvoří louky (745 ha) a pastviny (670 ha). Už z tohoto rozložení je zřejmé, že se jedná o podnik zaměřený na živočišnou výrobu.

Pozemky společnosti leží v nadmořských výškách od 600 do 650 metrů. Jak říká jednatel firmy Miroslav Kučera, obrovské sucho posledních let se projevilo i zde: „Pokles výnosu hmoty začal už v loňském roce, letos to vypadá na jeho snížení o dvacet procent. Naši výhodou je množství pozemků v poměru ke stavům chovaného skotu. Proto se o krmivovou základnu ani letos nebojím,“ komentuje Miroslav Kučera. Trendu ubývající vody v krajině se podle jeho slov dá dobře bránit chovem hospodářských zvířat. „Především ve výkalech skotu se vrací do půdy mnoho organických látek, ze kterých postupem času vzniká humus vázající vodu. Proto by se v České republice nemělo na chov skotu zanevřít,“ je přesvědčen chovatel.

Celkem se na farmě chová v průměru 900 kusů skotu včetně 480 matek, v době naší návštěvy se na pastvinách prohánělo 1100 kusů. Jedná se především o křížence plemen aberdeen angus, které má největší zastoupení, limousin, charolais, masný simentál a nově i parthenaise.

„Historicky jsme do roku 2000 chovali dojený skot. Pak jsme přešli do masného systému postupným překřižováním, nejprve černou variantou anguse s ohledem na snadné porody a velmi dobrou zmasilost. Nyní spíš v našich stádech převažuje red varianta, je o ni mezi zákazníky nakupujícími zástav větší zájem,“ vysvětlil Miroslav Kučera. Jak dodal, chov kříženců je podle jeho názoru ideální pro ty, kteří nechtějí plemenařit. „Heterozní efekt se projevuje – zvířata jsou zdravější, plodnější, lépe rostou,“ pochvaluje si chovatel.

Miroslav Kučera se netají finanční stránkou věci: „Když kráva nedá jednou do roka tele, není efektivní a musí se vyřadit. My ji k tomu dáme podmínky, výživu, ošetřování a podobně, dál už je to na ni,“ komentoval farmář a dodal, že v minulosti bojovali s vysokým procentem úhynů telat, za posledních deset let ale díky zkušeným a motivovaným zaměstnancům se podařilo toto číslo snížit maximálně na pět procent.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down