11.08.2021 | 06:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Chov v nelehkých podmínkách

Semily je okresní město ležící na severovýchodě Čech a jihovýchodě Libereckého kraje. Nachází se v hlubokém údolí u soutoku Jizery s Oleškou na severní hranici Českého ráje. I přes spíše extenzivní podmínky se v jeho blízkosti daří zemědělství. Důkazem je podnik Agrocentrum Jizeran, a. s., který má sídlo právě v okresním městě a šest středisek v jeho bezprostředním okolí.

Agrocentrum Jizeran hospodaří na výměře 1400 hektarů zemědělské půdy, z nichž pouze 500 ha připadá na půdu ornou. Na té se podle slov ředitele podniku a předsedy představenstva Ing. Martina Lva pěstují především plodiny pro zajištění krmivové základny pro chovaný skot. V Jizeranu jsou zaměřeni na chov českého strakatého skotu v počtu zhruba 570 dojnic, na neobhospodařovatelných stráních se pase také stádo masného skotu – sto matek, většinou kříženek plemene české strakaté a limousin.

Konkrétně připadají zhruba na třetinu výměry jetelotrávy, hrachy a jetele, na třetinu obilniny a na třetinu kukuřice na siláž. „Plocha této plodiny se ovšem kvůli ne zrovna příznivým podmínkám pro její pěstování stále zmenšuje,“ komentoval Ing. Lev a dodal, že v kopcovitém terénu s vyššími nadmořskými výškami, mnohdy svažitými plochami zařazenými do nepříznivých oblastí a blízkostí Krkonoš ovlivňujících lokální klima se ani s ničím jiným počítat nedá.

„Naše klima je spíše horské, sníh roztává pozdě a padá brzy. Proto je nutné vybírat odrůdy a nižším FAO, aby se mohly zasít později, a přesto stihly dozrát. Často je to doslova boj o hodiny,“ komentuje Ing. Martin Lev. Na jednoduchosti pěstování kukuřice nepřidává ani značná svažitost terénu a s tím související omezení kvůli erozi. „Proto často využíváme půdoochranné technologie, například setí kukuřice do podsevu. Rostliny ovšem nenastartují tak rychle, jak by bylo potřeba, a také jsou nižší, než by se nám líbilo,“ uvedl ředitel podniku.

Podnik bohužel nemá posklizňovou linku, proto se vypěstované obiloviny skladují v halách zhruba do února dalšího roku. Co se do té doby s pomocí vlastního šrotovníku nezkrmí, jde do prodeje. Zbytek sezóny se obilí, případně hotové směsi dokupují.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down