PIAS Suchdol hospodaří v okrese Kutná Hora na výměře 3200 hektarů zemědělské půdy, z níž připadá většina, 3000 hektarů, na půdu ornou. Výměra 200 ha patří trvalým travním porostům. V osevním postupu najdeme jak tržní plodiny, jako jsou obilniny, řepka nebo cukrovka, tak plodiny krmné, například kukuřice, vojtěška, hrách a trávy. Z živočišné výroby se v podniku zaměřují na chov skotu a prasat.
Prasata s uzavřeným obratem stáda jsou ustájena na středisku v Miskovicích, kde je faremním zootechnikem Petr Rylich. Aktuálně je ve stavu 280 prasnic s užitkovostí na úrovni 30 odchovaných selat na kus. Ročně se do jatečné hmotnosti 115 kilogramů vykrmí 6000 prasat, které jsou zařazeny do tříd S a E.
Farma Dobřeň
Na tomto středisku je situován chov šesti stovek holštýnských dojnic i ostatní kategorie skotu, celkem se jedná o 1200 zvířat. Užitkovost prvotelek je na úrovni 10 300 kilogramů mléka na kus a rok, krávy nadojí v průměru 11 600 kilogramů. Všechny plemenice kromě skupiny závěr laktace se dojí třikrát denně. Aktuální obsah složek je na úrovni 3,40 procenta tuku a 3,28 ‚% bílkovin. Počet somatických buněk v letních měsících nepřesahuje v průměru 200 000 na mililitr mléka, za chladnějšího počasí je o 20 až 40 tisíc nižší.
Jak komentuje hlavní zootechnik zodpovědný za chov skotu Petr Kratochvíl, cílem chovu skotu v Piasu je homogenní stádo. „Pracujeme na zlepšení plemenných hodnot, jako otce následující generace vybíráme především prověřené býky, u nichž velmi často využíváme sexovaných inseminačních dávek. Od listopadu plánujeme zapouštění i nejlepšími genomickými býky. Obecně se soustřeďujeme na zvyšování produkce mléka a obsahu složek a také na korekci exteriéru,“ uvedl chovatel.
Petr Kratochvíl vidí potenciál i ve zlepšování reprodukčních ukazatelů. „Už jsme ušli kus cesty, máme velmi pěkné mezidobí na úrovni 394 dní a servis periodu o délce 114 dní. Daří se nám snižovat i inseminační index a průměrný laktační den, ale uvědomujeme si, že perfektní výsledky nemohou být ze dne na den, že je na nich třeba dlouhodobě a soustavně pracovat,“ představuje hlavní zootechnik svoji filosofii. „Spolu s kolegy Miroslavem Faitem a Ing. Zdeňkem Balšánkem věříme, že se nám to podaří,“ dodává ještě.*
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!