Specialista technolog, chovatelům známý z našeho časopisu, doc. Ing. Oldřich Doležal, DrSc., mohl na svých cestách zootechnickým světem vidět různé typy stájí pro dojnice, a to nejen v západní Evropě, ale i na severovýchodě USA, v Izraeli a v západní Evropě. Také pod jeho ideovým vedením vzniklo v Česku mnoho smysluplných nových stájí, stejně jako účelných rekonstrukcí. Položili jsme mu několik nejčastěji pokládaných otázek o požadavcích na stavby, stáje pro skot a jejich vybavení, ale i na blízkou budoucnost.
Jsou při projektování a výstavbě stájí zohledňovány klimatické, event. regionální rozdíly?
Jaké druhy staveb a ustájovacích forem budou mít v našich podmínkách prioritu?
Jaké rozměry ve stájích by byly podle vás i pro dalších minimálně deset let ještě reálné?
Vždy před letním obdobím se v odborném tisku a na seminářích diskutuje problematika tepelného stresu u dojnic. Co kubatura stájí, sklony podhledů či dokonce zbarvení interiéru?
Takže otázka na tělo. Mají se podhledy střešního pláště tepelně izolovat?
Hovoříme o ventilaci v nových objektech, ale která je nejefektivnější, nejúčinnější?
Jak se využívají svinovací či navinovací roletové obvodové stěny?
U boxových stájí začíná převažovat mínění, že vysoké boxy s pryžovými matracemi jsou méně vhodné než hluboká boxová lože se slamnatou matrací či povrchem z jiného podestýlkového materiálu. Jak se tedy rozhodnout a jak je to efektivní?
V zahraničí lze spatřit stáje, kde žlabové zábrany jsou vesměs uzavíratelné tzv. klapačkami. Je to výhodné?
Jak by se měla u nových stájových objektů situovat dojírna, ale také chodby pro nástupy a výstupy krav do čekárny a z ní?
Jaká je vlastně vaše představa o budoucím stájovém objektu pro krávy?
Tak tedy v příštích letech, jak jste říkal, se žádná senzační překvapení v technologii a managementu konat nebudou?
A teď závěrečná otázka. Myslíte si, že nové podmínky EU pro produkci mléka, které nastartují za pár měsíců, ovlivní české producenty?
V této souvislosti ještě skutečně už poslední otázka. Mají malé farmy nějakou budoucnost?
Podrobnější článek a odpovědi na otázky v NCH 10/2014