01.10.2014 | 03:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Co jste chtěli vědět o stavbách a technologiích a báli jste se zeptat

Specialista technolog, chovatelům známý z našeho časopisu, doc. Ing. Oldřich Doležal, DrSc., mohl na svých cestách zootechnickým světem vidět různé typy stájí pro dojnice, a to nejen v západní Evropě, ale i na severovýchodě USA, v Izraeli a v západní Evropě. Také pod jeho ideovým vedením vzniklo v Česku mnoho smysluplných nových stájí, stejně jako účelných rekonstrukcí. Položili jsme mu několik nejčastěji pokládaných otázek o požadavcích na stavby, stáje pro skot a jejich vybavení, ale i na blízkou budoucnost.

Jsou při projektování a výstavbě stájí zohledňovány klimatické, event. regionální rozdíly?

Jaké druhy staveb a ustájovacích forem budou mít v našich podmínkách prioritu?

Jaké rozměry ve stájích by byly podle vás i pro dalších minimálně deset let ještě reálné?

Vždy před letním obdobím se v odborném tisku a na seminářích diskutuje problematika tepelného stresu u dojnic. Co kubatura stájí, sklony podhledů či dokonce zbarvení interiéru?

Takže otázka na tělo. Mají se podhledy střešního pláště tepelně izolovat?

Hovoříme o ventilaci v nových objektech, ale která je nejefektivnější, nejúčinnější?

Jak se využívají svinovací či navinovací roletové obvodové stěny?

U boxových stájí začíná převažovat mínění, že vysoké boxy s pryžovými matracemi jsou méně vhodné než hluboká boxová lože se slamnatou matrací či povrchem z jiného podestýlkového materiálu. Jak se tedy rozhodnout a jak je to efektivní?

V zahraničí lze spatřit stáje, kde žlabové zábrany jsou vesměs uzavíratelné tzv. klapačkami. Je to výhodné?

 Jak by se měla u nových stájových objektů situovat dojírna, ale také chodby pro nástupy a výstupy krav do čekárny a z ní?

Jaká je vlastně vaše představa o budoucím stájovém objektu pro krávy?

Tak tedy v příštích letech, jak jste říkal, se žádná senzační překvapení v technologii a managementu konat nebudou?

A teď závěrečná otázka. Myslíte si, že nové podmínky EU pro produkci mléka, které nastartují za pár měsíců, ovlivní české producenty?

V této souvislosti ještě skutečně už poslední otázka. Mají malé farmy nějakou budoucnost?

 Podrobnější článek a odpovědi na otázky v NCH 10/2014

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down