Co se stane s plodností dojnic, když teploty stoupnou?

Jaký vliv má tepelný stres na zabřezávání, interval, servis periodu a mezidobí u dojnic? Vědci odhalili svá zjištění ve studii,  publikované v Journal of Dairy Science, použili index teploty a vlhkosti jako indikátor pro hodnocení  tepelného stresu pro znaky plodnosti u plemene holštýnského  skotu.

Byly použity údaje z umělé inseminace a otelení 416 814 holštýnských krav (Nizozemsko), zohlednili index teploty a vlhkosti při různém počtu dní před umělou inseminací a po ní. Použití průměrných hodnot indexu teploty a vlhkosti v době kolem inseminace (THI) umožnilo vědcům jasně počítat dopad na plodnost.

Cílem této studie bylo zjistit vliv tepelného stresu na čtyři znaky plodnosti (zabřezávání, interval, servis perioda a mezidobí) u holštýnského skotu a určit index teploty a vlhkosti, při němž tepelný stres začíná tyto vlastnosti ovlivňovat.

Změny v plodnosti

Studie odhalila významné změny v plodnosti, když byly dojnice vystaveny tepelnému stresu. Zjistili jasný vliv tepelného stresu zejména na pokles zabřezávání a zvýšení znaků intervalů (interval, servis perioda, mezidobí).

Prahový bod indexu teploty a vlhkosti byl 60 pro snížení zabřezávání a prodloužení servis period a 50 pro interval a mezidobí.

Vliv genetiky

Vliv genetiky dojnic je významnější při vyšších teplotách a vlhkosti pro všechny studované znaky, takže se zvyšuje nutnost šlechtění tepelně odolných zvířat ke zlepšení znaků plodnosti.

Dairy Global*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2025 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down
Přehled ochrany osobních údajů

Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.