Efektivnější využití dusíku ve výživě dojnic si získalo pozornost, a to kvůli možné redukci nákladů na krmiva a vlivu na životní prostředí. Nejjednodušší strategií je omezení obsahu bílkovin v krmné dávce. To ale může zapříčinit nedostatek některých aminokyselin, a s tím stoupá nebezpečí nižší produkce mléčných bílkovin.
V případě monogastrů ukázaly studie, že optimalizace dávky aminokyselin (AMK) může poměrně snadno zlepšit efektivitu využití dusíku. Avšak u přežvýkavců se musí počítat s tím, že proteiny krmiva potřebují takové složení AMK, jež doplní ty produkované mikrobiomem. Dřívější práce poukázaly na zkreslené výsledky u dávky AMK stanovené podle systému NRC (2001), jelikož tento model do určité míry nadhodnocoval proteiny využitelné v bachoru a podceňoval tvorbu mikrobiálního proteinu. To komplikovalo snahy o vyrovnání nabídky a poptávky.
Využitelné v bachoru
Množství bílkovin využitelných v bachoru je ovlivňováno řadou faktorů, včetně příjmu sušiny, rozpustnosti proteinů a tepelné denaturace. Některé ze studií vědcům sice ukázaly, že složení esenciálních aminokyselin (eAMK), a to jak nedegradovatelného proteinu, tak i toho využitelného v bachoru, se neliší, avšak podle vědců to může platit pouze pro krmiva s nízkou rozložitelností v bachoru. Vědci zjistili, že během bachorové fermentace došlo ke změně profilu AMK u proteinů využitelných v bachoru, avšak rozsah této změny závisel na jednotlivých AMK a druhu krmiva. Proto může jednotná stravitelnost pro všechny eAMK, vycházející ze stravitelnosti hrubého proteinu, způsobovat chyby odhadu dostupnosti eAMK. V reakci na to vědci z Department of Dairy Science na Virginia Tech, čínských College of Animal Science and Technology na Zhejiang A&F University a College of Animal Science and Veterinary Medicine na Heilongjiang Bayi Agricultural University vyslovili hypotézu, podle které by se prostřednictvím stabilního izotopu dala určit dostupnost AMK v různých krmivech, protože rozšíření znalostí o dostupnosti AMK v běžných krmivech by mohlo představovat pevný základ pro vylepšené systémy výživy.
V posledních desetiletích proběhly studie zkoumající stravitelnost AMK v bachoru využitelného proteinu v různých krmivech. Podle výsledků studie in situ se např. u sójového šrotu pohybovala od 92,7 % (Arg) do 95,3 % (Thr), u lihovarských výpalků od 87,4 % (His) do 95 % (Leu), u kukuřičné siláže od 60 % (Arg) do 85 % (Met), u vojtěškového sena od 59 % (Met) do 87 % (Lys) a u kukuřičného zrna od 76 % (Thr) do 92 % (Met). Nicméně, je podle vědců současná databáze stravitelnosti neúplná a nejsou v ní data s odpovídající opakovatelností, a to ani pro zcela běžná krmiva.
Zaměřeno na esenciální AMK
Účinnost využití dusíku dojnicemi je možné zlepšit přesnějšími dávkami eAMK, což vyžaduje přesné odhady jejich dostupnosti v krmivech. Vědci pracovali se skupinou holštýnských jalovic na vysokoproteinové krmné dávce ze směsi kukuřičné siláže, sena, sójového šrotu, vitamínů a minerálů, ve které bylo 10 % sušiny nahrazeno testovaným krmivem (kukuřičnou siláží, lučním senem, vojtěškovým senem, lihovarskými výpalky, sójovým šrotem, pivovarským mlátem nebo kukuřičným zrnem).*
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!