O masné užitkovosti v Česku, na Slovensku a v Polsku diskutovali účastníci vědecké mezinárodní konference v září v Brně. Na společném plenárním zasedání se přednášelo například o genetických aspektech, ekonomických a produkčních pohledech na šlechtění na masnou užitkovost, referáty se týkaly také spotřeby vepřového, drůbežího, hovězího, králičího a rybího masa v České republice. Zástupci profesních svazů seznámili přítomné se současným stavem a prognózami šlechtění a produkce kombinovaného typu skotu, masného skotu a ovcí a koz, stejně jako s výsledky šlechtění prasat v ČR.
Součástí konference byla prezentace sedmnácti posterových sdělení, jejichž tématika se zabývala problematikou posouzení vlivu různých faktorů na růst a jatečnou užitkovost u skotu, prasat a ovcí.
Hodnocení spotřeby a znalost podílu jednotlivých komodit má význam při studiích potravinového řetězce. V zemích Evropské unie je to hlavně otázka spotřeby vepřového a drůbežího masa, přestože existují regionální rozdíly. Vzhledem ke skladbě celkové konzumace masa u nás je stále doporučováno zvýšení spotřeby masa ryb, ale i dietního králičího masa, pro jejich známé přednosti, tj. podíl svalových bílkovin, zastoupení lipidů a obsah minerálních látek, zejména železa vápníku.
Spotřeba masa v posledních letech
Analýza spotřeby potravin vychází z rozboru údajů Českého statistického úřadu. Celková spotřeba masa v ČR činila v letech 2000 – 2006 průměrně
Produkce jatečného skotu klesá v ČR od roku 1990. Na tomto poklesu se podílí snížení celkového stavu skotu. Spotřeba hovězího masa na obyvatele klesla od roku 2000 do roku 2007 o
Při téměř stejné ceně jatečných býků ve třídě A v letech 2000 – 2007 (snížení asi o 1,2 %) se zvýšila spotřebitelská cena hovězího předního s kostí o 5 % a zadního bez kosti o asi 10 %. V letech 2004 – 2006 klesly stavy a porážky skotu v EU o 1,9 % a 7,9 % a spotřeba hovězího masa se snížila o 2 % a 2,8 %. Státy EU nejsou soběstačné ve výrobě hovězího masa a s tímto trendem je nutno počítat i v dalším období. Hlavním důvodem jsou nepříznivé ekonomické výsledky výkrmu býků, pokles stavů krav a oddělení prémií a přímých plateb vyplácených na zvířata od produkce.
Chov prasat prochází složitým obdobím, ceny produkce ani u nejlepších chovatelů nekryjí náklady spojené s chovem. Šlechtitelská práce se zaměřuje na reprodukční vlastnosti i růstovou schopnost mateřských plemen. Výkrmové vlastnosti nabývají na významu především proto, že se zvyšuje cena krmiv. U otcovských plemen je prioritou masná užitkovost při co nejlepší výkrmové schopnosti. Vedle využívání špičkového genofondu je nutné budovat konkurenceschopné výrobní kapacity s moderními technologiemi.
Skopové maso není u nás populární
Celková spotřeba skopového, jehněčího a kozího masa na jednoho obyvatele u nás činí asi
Největší je spotřeba drůbežího
Zvyšující se konzumace byla zjištěna u masa drůbežího (28,7 % z celkové spotřeby masa). K růstu spotřeby drůbežího masa přispívá poměrně široká nabídka dělené drůbeže, drůbežích polotovarů a drůbežích masných výrobků. Získává oblibu také pro svou relativně snadnou kuchyňskou úpravu, bohatý sortiment výrobků, které jsou dostupné v široké obchodní síti a samozřejmě také pro příznivou spotřebitelskou cenu ve srovnání s ostatními druhy mas. Výhodou drůbežího masa je jeho nízká energetická hodnota, a proto je vhodnou potravinou pro dodržování zásad racionální výživy.
Dietní maso králíků a ryb
Trend spotřeby králičího masa u nás se snižuje, a to od roku 1991 do roku 2006 o
Konzumace rybího masa u nás je vyrovnaná, přestože je v porovnání se světovou spotřebou (