Ačkoliv v přírodě je naprosto přirozené, že mléko matek patří mláďatům savců, nezvratitelným faktem zůstává, že získáváním a konzumací mléka od různých domestikovaných druhů zvířat se člověk zabýval už od dávnověku. Inu, není mnoho živočišných produktů, které lze získávat od zvířete opakovaně a delší dobu a v relativně velkém množství.
Člověk je jedním ze savců, kteří si schopnost trávit mléko a tedy i oblibu jeho konzumace udrželi až do dospělosti. Člověk se navíc naučil mléko různými způsoby zpracovávat, aby usnadnil či umožnil práci zažívacímu traktu, jenž může v některých případech mít problémy s trávením laktózy. Vývoj technologií v oblasti získávání mléka přinesl zejména v několika předchozích desetiletích mnohé převratné změny a v důsledku toho řada technologií využívaných v dobách minulých již upadla v zapomnění.