29.11.2020 | 06:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Doplňková krmiva ve výživě kanců

Revize nutričních požadavků pro kance ukázala, že pouze přísné omezení krmiva, tj. pod 1,4násobek záchovy, má negativní vliv na produkci spermií a libido, ale neovlivňuje pohyblivost nebo vitalitu spermií. Optimální obsah bílkovin v krmivu pro kance je diskutabilní. Zjistilo se, že krmení kanců s nízkou hladinou bílkovin na úrovni 13 % a zvýšený poměr obsažených aminokyselin, respektive threoninu, tryptofanu a argininu vede ke zvýšení kvality spermatu. Na druhou stranu je však nutné dodat, že nedostatek bílkovin obsažených v krmivu působí nepříznivě na libido a produkci spermatu.

Výzkumné práce se zaměřují především na různé doplňky krmiva pro kance. Zvláštní pozornost je věnována antioxidantům, protože se předpokládá, že jednou z hlavních příčin poškození spermií během skladování v tekutém stavu je peroxidace lipidů spermií. Různé studie ukázaly, že složení lipidů spermií lze modifikovat doplňováním krmiva n-3 polynenasycenými mastnými kyselinami (PUFA), avšak zda má doplněk PUFA vliv na odolnost spermií při skladování, je kontroverzní. To potvrzují nejednoznačné výsledky z testování přídavků rybího oleje z tuňáka, hydrogenovaného živočišného tuku nebo menhadenového oleje (ze sleďovitých ryb) do krmiva kanců.
Vynikající antioxidační vlastnosti má také selen. V pokusných sledováních se ukázalo, že doplněk selenu v krmivu pro kance zvyšuje motilitu spermií, snižuje výskyt abnormálních spermií a u prasnic zvyšuje plodnost. Předmětem výzkumu je forma selenu, respektive jeho anorganický či organický zdroj.
Stejně tak se zkoumá i souvislost mezi vitamíny, jako je L-karnitin nebo vitamín E, a kvalitou spermatu. Suplementace L-karnitinem zvyšuje počet zralých spermií v ejakulátech. Naproti tomu vitamin E spolu se selenem chrání spermie před peroxidací lipidů, čímž udržuje jejich pohyblivost.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down