Kvalita mléka je základním předpokladem dobrého zpeněžení, ať už bude probíhat prostřednictvím prodeje syrového mléka zpracovateli, či mléčných výrobků z faremní mlékárny. Počet somatických buněk je nejenom jedním z ukazatelů kvality mléka, ale také pohody, zdraví krav a jejich mléčných žláz. Opatření k redukci vysokého počtu somatických buněk a případů mastitid vyžadují řadu opatření a důsledný přístup.
Existuje mnoho faktorů, které mohou ovlivnit chovatelský a ekonomický úspěch farmy. Řada z nich se projeví v průběhu okoloporodního období, rozdoje či odchovu telat. Ať už se jedná o obtížné či komplikované porody, zadržení plodových obalů, poporodní parézu, průjmy u telat, či záněty mléčné žlázy. Vždy mají tyto problémy vážný dopad na welfare zvířat, pohodu pracovníků i ekonomiku chovu.
Problémy s vemeny, přesněji řečeno se zdravím mléčných žláz dojnic, jsou závažným a nákladným jevem v řadě chovů na celém světě. Proto toho bylo o mastitidách již tolik napsáno. Podle vědců z Teagasc může už mírný zánět mléčné žlázy stát chovatele takové dojnice kolem 200 eur. Ve vážných případech se mohou náklady vyšplhat na částku převyšující 700 eur. Stačí započítat související náklady, tedy nejenom ztrátu produkce, která bývá vyšší, pokud se zánět u dojnice rozvine na počátku laktace, ale též zvýšené náklady na péči, laboratorní testy, ošetření veterinářem a v neposlední řadě léky, které jsou čím dál tím dražší a zejména v případě antibiotik je jejich použití čím dál více regulováno. Navíc to vše nemusí být zakončeno úspěšným vyléčením zvířete a jeho opětovným zapojením do produkce. Proto je někdy lepším řešením vyřazení takové problematické dojnice. Nicméně, ne vždy musí vést její cesta na jatka, je-li možnost, může se uplatnit jako matka při produkci zástavu.
Vědci tvrdí, že se více než polovina případů zánětu mléčné žlázy objevuje v průběhu první stovky dní po otelení. Přičemž počáteční fáze většiny mastitid a nárůst počtu somatických buněk (PSB) mívají původce ve vnějším prostředí. K šíření tzv. environmentálních mastitid dochází častěji ve stáji, například na porodně, než prostřednictvím dojicího stroje a nejčastěji se objevují v krátké době po otelení – obvykle během prvních čtyřech týdnů. Zatímco většina případů mastitid, jejichž původci jsou úzce spojeni s dojnicemi, z nichž nejčastějším je Staphylococcus aureus a k jeho šíření dochází hlavně nedodržením hygienických zásad při dojení, se objevuje v průběhu celé laktace.
Proniknutím environmentálních patogenů do mléčné žlázy jsou ohroženy především krávy v okoloporodním období, tedy dvou týdnů před a po otelení. Vědci poukázali na problém některých krav s neúplným uzavřením strukových kanálků po zasušení, ale také s jejich otevíráním v důsledku „nalévání“ vemene, což zejména u vysokobřezích jalovic zvyšuje náchylnost k infekci.*
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!