25.07.2022 | 03:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Důležité faktory ovlivňující produkci dojnic – zdraví bachoru a paznehtů

Na semináři společnosti ADDICOO GROUP, s. r. o., v hotelu Tři Věžičky zazněly důležité informace k problematice efektivního využití krmné dávky a zdraví dojnic v souvislosti s pH bachoru, ale také o vlivu mykotoxinů. Druhým významným okruhem témat bylo ošetření paznehtů skotu. 

Jednatel společnosti Ing. Bohumír Šimerda přivítal 9. června přítomné chovatele skotu v kongresovém sále hotelu Tři Věžičky ve Stříteži spolu se zahraničními hosty Aurellienem Pironem ze společnosti Lallemand (Francie) a se Symonem de Jongem z firmy Intracare BV z Nizozemska a další přednášející.

V úvodu jednatel zmínil intenzivní rozvoj společnosti ADDICOO, která působí ve více než 15 zemích, např. v roce 2020 se rozšířil prodej do Brazílie, Indie, Egypta a Vietnamu. Registraci mají výrobky již v 21 zemích světa, rozsáhlá je také vědecko-výzkumná činnost společnosti a technologické investiční projekty, ze kterých lze vypíchnout výrobní jednotku esterů. Její spuštění se plánuje již na tento rok.

Stravitelnost vlákniny je klíčová

Přednáška Aureliena Pirona měla název Klíčové role bachoru ve využití vlákniny. Host z Francie v jejím úvodu vyzdvihl ukazatel IOFC (příjmy nad náklady na krmivo), který silně souvisí s využitelností krmiva – vědci z univerzity v Manchesteru našli silnou korelaci. „Jak se vůbec získává energie z píce?“ zeptal se Aurelien Piron. Především pomocí degradace vlákniny v bachoru. Vlákninu přežvýkavci tedy zpracovávají pomocí bachorových bakterií, prvoků (Protozoa) a hub. Produkty degradace – kyseliny acetát, butyrát a propionát jsou pro přežvýkavce zdrojem až 70 % energie. Důležitý je poměr vlákniny v pícninách a její rozložitelnost – celulóza, hemicelulóza a lignin představují neutrálně detergentní vlákninu (NDF), jejíž část může být potenciálně stravitelná (pdNDF) nebo nestravitelná (iNDF). Podíl nestravitelné vlákniny je závislý na prostředí, stáří či genotypu zvířete a souvisí s naplněním trávicího traktu.

Dále přednášející zmínil faktory ovlivňující stravitelnost vlákniny – ve stručnosti jde o komplexní interakci mikrobů spolu s kinetikou degradace vlákniny. Důležitá je enzymatická aktivita mikroflóry rozkládající vlákninu, její přilnutí k vláknině a tak podobně.

Celý článek najdete v Našem chovu 8/2022.* 

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down