09.11.2001 | 10:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Dysbakterióza u kuřecích brojlerů

Jedním z největších problémů, které mají vliv na zdravotní stav a následně i růstové parametry brojlerů, je tzv. dysbakterióza neboli klostridiová enteritida. Tento syndrom bývá vyvolán několika faktory, jako nejčastější se uvádí infekce mikroorganismem Clostridium perfringens.

Klostrídia se jako anaerobní mikroorganismy vyskytují všude tam, kde je v prostředí málo kyslíku. Najdeme je v krmivech, jako spory ve vnějším prostředí a také ve střevech savců i ptáků. Pokud jsou „držena na uzdě“ pomocí fyziologicky se vyskytujících mikrobů (tedy ve střevě především pomocí bakterií mléčného kvašení), je vše v pořádku a jedinec není omezen v růstu ani ve vývoji.

Příznaky dysbakteriózy
Jiná situace nastává při přemnožení klostridií. V anaerobních podmínkách a při zvýšeném obsahu bílkovin v prostředí dochází k velmi rychlému množení těchto bakterií a k masivní produkci toxinu klostridií neboli α-toxinu. Kromě nejznámějšího alfa-toxinu vytvářejí klostridia i beta-, epsilon- a iota-toxiny. Napadení zvířete těmito mikroorgynismy se projevuje vnějšími příznaky jako je snížený příjem krmné směsi, zvýšená žíznivost, snižující se užitkovost (růst, konverze živin) a výskyt řídkého trusu s nestrávenými zbytky krmiva. Pozorujeme také změnu chování, zvířata jsou nezvykle klidná.
Klinický nález je nutné potvrdit kultivací bakteriálních stěrů ze sliznice duodena, odebraných při pitvě nemocných kuřat. Další možností je průkaz dysbakteriózy pomocí metody PCR, založené na izolaci DNA buněk střevních mikroorganismů.

Hlavní příčiny rozvoje dysbakteriózy v Holandsku
Holandsko je jednou ze zemí, kde mají s touto nemocí bohaté zkušenosti. Klostridiová enteritida je zaznamenána přibližně ve 42 % všech tamních chovů. Jako hlavní příčiny uvedl Dr. Van Beek z Poultry Consulting International vysoké zastoupení pšenice v krmné dávce, nepravidelnost příjmu krmiva a větší růstový potenciál brojlerů. Ten je geneticky podmíněný a podle Dr. Van Beeka je v negativním vztahu s dobrou imunitou kuřat.

Prevence a léčba
Hlavní zásadou zdravého chovu brojlerů je zabezpečení geneticky kvalitních odolných zvířat, zdravého pravidelně desinfikovaného ustájení a kvalitní vody a krmiva. Klostridie se jako Gramm pozitivní baktérie dají potlačit i používáním růstových stimulátorů, což je ovšem v rámci Evropské unie nepřípustné.
Z hlediska léčby se doporučuje používání jonoforových nebo širokospektrálních antibiotik. Při používání pencilinů musíme ale podle Dr. Van Beeka počítat s jejich degradací žaludečními šťávami a nebát se použít několikanásobnou léčebnou dávku.
Především je však třeba omezit krmení a napájení a striktně oddělovat nemocné kusy od zdravých.

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Komentáře k článku

  1. Dobrý den můžete mi prosím poradit máme doma brojléři a krmím je jen granulemi začala jsem 1 pak 2 a ted 3 dnes jsme jednoho zabily byl velký ale když jsem ho oškubala tak měl nasobě málo masa a páteř i kyčle měl vystouplé chtěla bych se zeptat čím to může byt i čistou vodu měly pravidelně normálně pěkně vyrostly ale minulí měsíc jsem zabíjela známe a ta je měla pěkně rostlé velká stehna i prsa a mi je zabyjíme ted po měsíci jsou jim 3 měsíce a takle jsou vyzáblí tak se jen bojím aby neměly nějakou nákazu a jesi to vůbec mame jízt děkuji za zpětnou odpověd s pozdravem Zdenka

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down