Efektivnější pastevní chov i ochrana rizikových oblastí
Management stáda není snadným úkolem ani ve stájích, a co teprve na pastvinách. Závislost na počasí způsobuje, že chovatel musí často upravovat plány vypásání podle toho, jak se mění množství a kvalita biomasy travního porostu. S tím mu v současnosti mohou pomáhat například satelity a technologie virtuálního oplocení, které mohou být přínosné i při ochraně krajiny.
Satelitní technologie mohou najít a nacházejí využití v řadě oborů. Třeba vědci z Agricultural Research Service (ARS) se rozhodli prověřit, zda by se podle satelitních snímků dal předpovídat hmotnostní přírůstek paseného skotu. Podle vědeckého pracovníka ve Fort Collins Seana Kearneye přišla jejich studie pravděpodobně s prvním takto vysoce kvalitním datovým souborem, který k predikci hmotnostních přírůstků skotu použil satelitních snímků. K předpovědi efektivity pastevního odchovu použili vědci nejenom satelitní snímky, ale též výsledky z terénního pozorování na 40 různých pastevních areálech v oblasti východního Colorada, přičemž tyto pastviny fungovaly nejméně po dobu deseti let. Užitkovost, resp. přírůstek hmotnosti, paseného skotu vědci predikovali podle objemu a kvality píce, což stanovovali podle barevné škály satelitního zobrazení. Prostřednictvím série snímků z určitého časového období dokázali sledovat změny kvality píce v prostoru a čase a následně vyvozovat vliv na přírůstky zvířat v průběhu pastevní sezóny. Nejvýrazněji byl přírůstek hmotnosti ovlivněn načasováním začátku pastvy na dané ploše.
Vědci konstatovali...
Na základě výsledků vědci konstatovali, že v těch letech, kdy se na satelitních snímcích objevovaly výrazně zelené porosty dříve, než došlo k začátku jejich spásání, klesala jejich nutriční kvalita rychleji, a tím pádem byly i nižší přírůstky. Patrné to bylo především před koncem sezóny, kdy se porosty na snímcích objevovaly spíše v hnědých barvách. S ohledem na nové klimatické vzorce, kdy k jarnímu obrůstání dochází dříve, stejně jako k příchodu vyšších teplot a delších přísušků v letních měsících, je stanovení termínu začátku a konce pastevní sezóny klíčovým faktorem, jenž rozhoduje o efektivním využití pastevního porostu v době, kdy píce vykazuje maximální kvalitu. Aby vědci lépe porozuměli chování zvířat na pastvině, snaží se propojit nové snímky zobrazující kvalitu porostu s údaji z GPS transpondérů v obojcích zvířat. Zároveň pracují na novém modelu, který by zvládl predikci kvality píce téměř v reálném čase a pomohl chovatelům při adaptivním managementu pastvy.
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!