Efektivní výživa – nutričně bohatá, hygienicky nezávadná

V posledních desetiletích se situace na Evropském trhu s vepřovým masem nevyvíjí zrovna nejlépe. Zvlášť, když náklady, a to nejenom na krmiva vykazují stále rostoucí trend. O to důležitější je efektivita produkce, přičemž je nutné dbát na kvalitu a bezpečnost předkládaných krmiv, jež závisí nejenom na tom, co se děje od sklizně do zkrmení, ale i během podávání krmiva prasatům.

Předpokladem vysoké užitkovosti hospodářských zvířat a efektivní produkce je krom optimální technologie chovu i zvládnutá výživa a vhodná technologie a technika krmení. V případě monogastrů, k nimž patří i prasata, jsou klíčovými faktory pro efektivitu kvalita a cena obilovin, které bývají základem krmné dávky.

 Kontrola již při nákupu

Jestliže mají chovatelé zájem redukovat náklady na krmiva, aniž by limitovali produkci či welfare, musí aplikovat spolehlivý systém kontroly kvality, a to pro všechny ingredience krmné dávky. Zejména v chovech, kde si vyrábí krmné směsi z vlastních či nakupovaných zdrojů, je plná odpovědnost za kontrolu kvality krmiva na jejich pracovnících. Má-li krmná směs reflektovat doporučované standardy a podporovat zdravý vývin prasat a odpovídající přírůstky, měli by chovatelé dodržovat pár základních pravidel, a to obiloviny a další kupovaná krmiva by měla pocházet výhradně od spolehlivých dodavatelů, u nichž funguje efektivní systém kontroly kvality, pravidelné aktualizace a dodržování seznamu povolených surovin a povolených úrovní, aspoň základní vizuální kontrola a hodnocení fyzikálních vlastností u všech krmiv, která vstupují do přípravy krmných směsí. Vhodná krmiva by přinejmenším neměla obsahovat plísně, nečistoty, kameny atp., neměla vykazovat známky kontaminace (výkaly hlodavců či ptáků),měla být sypká a nelepivá, neměla obsahovat vlhké skvrny či stopy po zahřívání, měla mít typické aroma, texturu a celkový vzhled.

 Kvalita ovlivňuje efektivitu

Ať už podnik obiloviny pěstuje nebo nakupuje, jejich charakteristiky bývají proměnlivé a kvalita se liší nejenom mezi ročníky. Z toho vyplývá důležitost provedení odpovídajícího souboru měření a analýz. Prověřena by měla vždy být objemová hmotnost vzorku, vlhkost, podíl poškozených zrn a příměsí. Tyto parametry pomáhají při rozhodnutí o tom, zda jsou tyto obiloviny vhodné ke krmení. Existuje řada pomůcek a přístrojů, které pomáhají rychlému, spolehlivému a snadno proveditelnému otestování. Vzhledem k tomu, jaký finanční dopad může mít kvalita krmiv na celkovou užitkovost zvířat a ziskovost provozu, měl by každý chovatel, který chce vyrábět vlastní krmné směsi, s investicí do vhodného vybavení počítat.

 Kontrola a hygiena v celém procesu

Výroba kvalitní krmné směsi pro výživu všech kategorií prasat se neobejde bez pořízení a zpracování kvalitních surovin. Jelikož je mezi pořízením, výrobou a zkrmením potřeba suroviny i výslednou směs skladovat, nelze opomenout ani propracovaný a zejména důsledně prováděný plán kontrol kvality.

Součástí tohoto plánu by mělo být pravidelné čištění zásobníků i nákladních aut, v nichž se mohou zbytky krmiv či krmných doplňků usazovat. Na těchto zbytcích se mohou rozvíjet plísně a způsobovat tzv. křížovou kontaminaci. Při účinném čištění zásobníků by mělo aspoň jednou za měsíc dojít k jejich vyprázdnění, každých 6 měsíců k ošetření povrchů prostředkem proti plísním a jednou za rok k tlakovému mytí, dezinfekci a fumigaci, aby se eliminovala přítomnost roztočů a hmyzu.

Toxiny jako významné riziko

K nejčastějším složkám krmných směsí patří pšenice, která zároveň představuje významný zdroj živin ve výživě lidstva, jemuž v celosvětovém měřítku dodává přibližně 18 % celkového množství kalorií. Jelikož je nejenom jednou z nejrozšířenějších plodin, ale také významným hostitelem celé řady škůdců, patogenů a jejich toxinů.

 Kontaminována téměř polovina

Tým vědců pro svou studii analyzoval obsáhlé datové soubory získané od vládních a zemědělských organizací monitorující přítomnost fuzáriových mykotoxinů v pšeničných zrnech, která by měla vstupovat do potravního řetězce, a to jak v podobě potravin, tak krmiv. Podle údajů z celé Evropy, které byly shromážděny za poslední desetiletí, vědci vytvořili zatím asi nejúplnější přehled o hrozbě fuzáriových mykotoxinů, které byly objeveny v každé evropské zemi.

Kombinace toxinů zvyšují riziko

Ale ani to ještě není vše. Hladiny fuzáriových mykotoxinů byly podle vědců v posledních letech výrazně vyšší a zatím se neví, co přesně stojí za jejich nárůstem. Ale pozornost je třeba věnovat nejenom přípravě krmných směsí, ale i systémům k podávání krmiva, které mohou být významným zdrojem problémů.

Čistota krmných systémů

Příčinou dalších problémů – případně jejich stupňování – může být nedostatečná hygiena krmných systémů. Jednou z hlavních příčin je mikrobiální kontaminace, která v tekuté krmné směsi dovede významně zredukovat obsah energie a aminokyselin. Jelikož se mikrobiálním populacím velmi dobře daří např. na vnitřních plochách míchací nádrže a potrubí, může nedostatečná hygiena krmného systému vést k horší účinnosti krmiva.

Bez vody to nejde

Voda je často opomíjenou ingrediencí, i když klíčovou součástí výživy, protože bez jejího dostatku vydrží bez úhony nejenom člověk, ale i hospodářská zvířata jen velice omezenou dobu. Dostatek čisté, pitné vody je zásadním faktorem, jenž ovlivňuje efektivitu chovu prasat, pohodu, zdraví a užitkovost.

Napájení kvalitní pitnou vodou je nezbytné u všech věkových kategorií prasat, přičemž mladší zvířata jsou na špatnou kvalitu vody zvláště citlivá. Stačí jen málo, aby se u nich spustily zdravotní problémy, které vedou nejenom k nižším přírůstkům, ale v závažnějších případech až k úhynu. Dobrá kvalita vody je nezbytným prvkem při snaze o hladký průběh odstavu a následného období. Zejména pokud se v chovu vyskytují problémy s průjmovými onemocněními. Dvojnásob důležité je to v souvislosti s omezením použití oxidu zinečnatého (ZnO).

 Zajištění kvality pitné vody

Naštěstí na trhu existuje mnoho účinných možností úpravy vody, které jsou vhodné k instalaci v chovech prasat. Jedním z nejjednodušších a cenově nejefektivnějších způsobů je chlorace, při které se přidáváním chlóru do pitné vody eliminuje přítomnost parazitů, bakterií a virů. Díky tomu mají prasata trvalý přístup k čisté pitné vodě, navíc se i vodovodní infrastruktura na celé farmě udržuje v čistotě. Pro chlórování vody jsou v současné době k dispozici dávkovací čerpací nebo „in-line“ systémy. Oba se osvědčily, a to jak z hlediska účinnosti, tak srovnatelně nízkých provozních nákladů v poměru k výhodám, které spočívají v lepší užitkovosti, zdraví a welfare.

Ing. Anna Mikšovský Marcinková

Podrobněji v Krmivářství 5/2024

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down