10.06.2020 | 09:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Ekonomické ztráty způsobené tepelným stresem

Na základě zprostředkování společností Schaumann ČR, s. r. o., navštívil loni české chovy prof. Israel Flamenbaum z Izraele. Aktuálně v letním období jsme zařadili tři jeho příspěvky týkající se tepelného stresu dojnic

Tepelný stres je považován za jeden z nejdůležitějších faktorů ziskovosti mléčné farmy, zvláště v klimaticky teplých oblastech světa. Na konferencích a v publikacích, které jsem během let zveřejnil, jsem se zabýval ekonomickými výhodami, které lze získat správnou instalací a provozem prostředků k odvádění tepla tvořeného kravami. Cílem tohoto článku je zaměřit pozornost na to, že neschopnost krav zvládnout tepelný tres má za následek ztrátu minimálně jedné třetiny očekávaného čistého ročního příjmu.

V první části mého článku popíši, jakým způsobem poškozuje tepelný stres výkon farmy z profesionálního i ekonomického pohledu. V druhé části ukážu, jak může správné ochlazování snížit negativní vliv tepelného stresu a jeho dopadu na ziskovost farmy:

Fyziologické změny

Tepelný stres je příčinou řady změn chování a fyziologických změn, z nichž každá vede k snížení produkční efektivity a finančním ztrátám mléčné farmy.

Snížení příjmu krmiva: V podmínkách tepelného stresu se snižuje příjem krmiva, což vede ke snížení dodávek živin potřebných pro tvorbu mléka. To má za následek snížení roční mléčné užitkovosti krav.
Efektivita krmení: V podmínkách tepelného stresu nastávají metabolické změny, vedoucí ke snížení dostupnosti živin pro produkci. Zároveň je část zkonzumované energie použitá pro aktivaci tělesných mechanismů určených ke zbavování se tepla (celkem neúčinné), zatímco je snížená energie dostupná pro produkci. Na rozdíl od předešlého bodu, kdy se příjem krmiva snižuje, část předloženého a zkonzumovaného krmiva jednoduše není využitá pro produkci a ve skutečnosti je promrhána.

Israel Flamenbaum, Ph. D
Cow Cooling Solutions, Ltd.

Izrael

Překlad Jiří Davídek

Celý článek najdete v NCh6/2020.

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down