01.11.2019 | 12:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Finský oves bude známý jako značka Fiskars

Finsko má dobré podmínky k pěstování ovsa. Je produkován nad šedesátou rovnoběžkou, což znamená dlouhé letní dny a poměrně krátkou vegetační dobu. Arktická zima si poradí s většinou chorob a škůdců, tudíž vede menší spotřebě pesticidů.

Díky těmto podmínkám je Finsko ovesnou supervelmocí. Jeho kvalita je výjimečná a nedává se zdaleka jenom koním, naopak. Často je produkován jako gluten-free, země věnovala značné prostředky na výzkum a propagaci ovesných produktů. Význam pro lidské zdraví je jednoznačně pozitivní, zmínil výzkumník z centra Luke (zkratka v překladu znamená Institut přírodních zdrojů Finska) Veli Hietaniemi ve své krátké prezentaci: „Oves zlepšuje ukládání cholesterolu v cévách, prokázal se pozitivní vliv na nemoci srdce, trávení, diabetes, je vhodný proti stárnutí, rakovině, při laktózové intoleranci nebo při obezitě,“ sdělil mimo jiné vědec zabývající se termomechanickým ošetřováním ovesných produktů.

Farma Maxe Schulmana až 50 % produkce exportuje přímo přes vlastní společnost Farm-Xport, hlavní komoditou je bezlepkový oves a další organicky pěstované obilí. Polovina se prodává místním zpracovatelům a farmářům.

„Popularita ovsa, ovesných vloček a zejména lokálních produktů roste. Bezlepková kvalita ovsa má do budoucna velký potenciál,“ komentuje Marta Schulmanová, která je přesvědčena, že finský oves bude jednou tak známý, jako značka Fiskars či Nokia.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down