V USA byl povolen první geneticky modifikovaný živočich pro využití k potravinářským účelům. Biotechnologický průmysl v tom spatřuje „bod zlomu“ na poli genetických modifikací hospodářských zvířat a má pro chovatele k dispozici další živočichy s upravenou dědičnou informací.
Na sklonku roku 2015 schválil americký Úřad pro potraviny a léčiva geneticky modifikovaného lososa AquAdvantage americké biotechnologické firmy AquaBounty Technologies k uvedení na potravinový trh v USA. Maso tohoto lososa se může ve Spojených státech volně prodávat a na rozdíl od Evropy nemusí nést na obalu upozornění: „Vyrobeno z geneticky modifikovaných organismů“. Firma podala žádost o povolení chovu rychle rostoucího geneticky modifikovaného lososa už v roce 1995 a na výsledný verdikt čekala dlouhých dvacet let.
Genoví inženýři z AquaBounty Technologies upravili dědičnou informaci atlantického lososa obecného tak, že do jeho dědičné informace vnesli gen pro růstový hormon pacifického lososa čavyči.
Autoři:
Ing. Šárka Prokešová – ČZU Praha
Ing. Tereza Žalmanová, Ph.D. – ČZU Praha
Ing. Kristýna Hošková, Ph.D. – ČZU Praha
Ing. Kateřina Zámostná – ČZU Praha
Ing. Jan Nevoral, Ph.D. – LF UK Plzeň
Prof. Ing. Jaroslav Petr, DrSc. – VÚŽV v. v. i.
(Kompletní článek o geneticky modifikovaném lososovi a jeho uvedení na potravinový trh najdete v Našem chovu 3/2016)*