Hlasujte pro rodinnou farmu

Rodinná firma, kde má každý její člen na starosti jednu z oblastí podnikání. Energeticky soběstačný subjekt, který ukazuje, že zemědělství se dá bez problémů skloubit s ekologickým myšlením a ochranou životního prostředí. Úspěšný podnik, který se dál rozvíjí a má velké plány do budoucna. To všechno dokázala rodina Horákova vybudovat nedaleko Nymburka. Teď se přihlásila do soutěže o Ekologického oskara, kterou podporuje společnost E.ON. A pomoci jí vyhrát můžete i vy. Stačí jen kliknout na www.ekologickyoskar.cz a poslat svůj hlas Hotelu Na Farmě. Musíte to ale stihnout do konce září.

A proč vlastně pro tento projekt hlasovat? Skládá se z několika částí, které na sebe navazují a vhodně se doplňují – zemědělské výroby, bioplynové stanice, bourárny a obchodu na farmě a hotelu.
Živočišné výrobě velí předseda Svazu chovatelů holštýnského skotu ČR Ing. Karel Horák, rostlinnou výrobu, bioplynovou stanici a bourárnu má na starosti syn Jiří, o hotel se starají dcera Jana Sulženková s manželem Ondřejem.
Aktuálně Horákovi hospodaří na 600 hektarech zemědělské půdy, z toho připadá většina na půdu ornou, zhruba 30 ha zaujímají louky. Rostlinná výroba je přitom podřízená výrobě živočišné a také provozu bioplynové stanice. Více než polovinu výměry (zhruba 300 ha) zaujímá kukuřice, na 66 hektarech najdeme vojtěšku a zbytek polí patří obilninám.
Podle Karla Horáka se v zemědělském provozu loňské sucho samozřejmě odrazilo: „Výnosově jsme u kukuřice ztratili zhruba 40 procent, živinově byl propad ještě větší. Museli jsme častěji vypnout jeden motor u bioplynové stanice, je to lepší než omezovat krávy,“ říká předseda Svazu chovatelů holštýnského skotu ČR.*

Více si přečtete ve Farmáři č. 8/2016

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down