
Zdravá střeva jsou základem zdraví a užitkovosti zvířat. Cesta zdravému střevu hospodářských zvířat s holistickým přístupem, znamená zlepšení bezpečnosti krmiv a boj proti patogenům až po řešení kontaminace mykotoxiny.
Dr. Aldo Rossi, ředitel veterinárních služeb společnosti Amlan International mluvil o holistickému přístupu ke zdraví střev zejména mléčného u skotu, drůbeže a prasat. Pochopení toho, že funkce střev, mikrobiální rovnováha a imunitní zdraví jsou propojeny a že zdravá střeva jsou základem celkového zdraví a výkonnosti.
Holistický přístup kombinuje tři strategie. Za prvé, snižuje účinky krmiv kontaminovaných mykotoxiny s produkty, jako jsou pojiva toxinů. Za druhé, minimalizuje interaktivní účinky mezi mykotoxiny a škodlivými bakteriemi. Za třetí, podporuje střevní buňky, aby posílily bariérovou funkci a připravily přirozenou imunitní obranu zvířete. Udržování zdravých střev zlepšuje vstřebávání živin, zabraňuje systémovému šíření patogenních výzev a jejich toxinů a snižuje celkové riziko systémové infekce u všech druhů.
Mykotoxiny, které pocházejí z růstu plísní v obilí a pícninách pěstovaných jako krmivo, se mohou v životním prostředí vyskytovat během vegetačního období, při zvyšování vlhkosti během sklizně, sušení a skladování. Je téměř nemožné eliminovat mykotoxiny v krmivu. Sklízejte pícniny a obiloviny vhodným způsobem a zároveň si udržujte kontrolu nad vlhkostí a úrovní pH během skladování. Použití pojiv na bázi jílu v krmivech pro zvířata je poslední příležitostí, jak zmírnit tyto toxiny tím, že je navážeme a odstraníme z trávicího systému. To pomáhá zabránit jejich vstřebávání a případnému toxickému účinku, který může negativně ovlivnit produkci mléka, reprodukci a bezpečnost potravin.
Pokud je přítomno více mykotoxinů, jejich kombinované účinky jsou aditivní nebo synergické, což zvyšuje celkovou toxicitu a riziko pro zvíře. To znamená, že i nižší hladiny jednotlivých mykotoxinů se mohou stát škodlivými, pokud se vyskytují společně.
Patogeny jako E. coli, Salmonella a Clostridium nejen způsobují přímé poškození, ale také uvolňují toxiny, které problém zesilují. Interakce mezi mykotoxiny a bakteriálními toxiny tyto negativní účinky dále zesiluje. Výsledky mohou vést k potratům, špatnému zabřezávání, mastitidě, snížené produkci mléka a úhynu. Použití širokospektrálních pojiv – nejen tradičních pojiv mykotoxinů – může pomoci zmírnit tyto kombinované hrozby a podpořit lepší celkové zdraví a užitkovost stáda.
Producenti by měli mít na paměti tyto body:
Dairy Global