Analýza dat umožňuje rychlou implementaci nápravy managementu. Bioinformatika kombinuje výpočetní a statistické přístupy za účelem analýzy biologických dat, jako je sekvenování genomu. Rychle se rozvíjející oblast vědy znamená velký příslib pro monitorování, identifikaci a sledování zdraví v hejnech drůbeže.
„Pokud je bioinformatika spojena s programem pro sledování zdraví drůbeže, může být použita k časné detekci infekcí, které mohou ovlivnit produktivitu hejna, a umožňuje tak včasné preventivní nebo nápravné postupy,“ řekl Claudio Afonso, partner a hlavní výzkumník v projektové a poradenské společnosti v oblasti genomiky Base2Bio. Jasný program sledování zdraví se stal stále důležitějším kvůli rostoucímu počtu spotřebitelů, kteří požadují drůbežářské výrobky z chovů ve volném výběhu a na pastvinách.
Sekvenování genomu
Sekvenování genomu odhaluje pořadí bloků DNA nalezených v organismu. Může být použit ke generování stovek milionů dat k analýze. „Sekvenováním genomu analyzujeme miliony sekvencí, které pocházejí ze vzorku odebraného z farmy. Nukleové kyseliny chorobných agens, které jsou přítomny ve vzorku, jsou dekódovány a porovnány s velkými databázemi dříve známých chorobných agens. Jakmile je provedeno srovnání, je možné určit vztah s jinými činiteli, virulencí a v některých případech zdroje nebo původu,“ vysvětlil Afonso.
Technika se nejčastěji používá ve velkých drůbežářských zařízeních ke sledování hejn drůbeže za účelem zjištění nežádoucích původců, které mohou ovlivnit produktivitu chovu. Například genomové sekvenování může být použito k identifikaci, zda krmivo obsahuje kontaminant nebo k detekci přítomnosti cizích patogenů nebo bakterií, jako je mykoplazma rezistentní na tylosin.*
Elizabeth Doughmanová, únor-březen 2020, Poultry Future