04.02.2002 | 12:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Jak chutnají sýry v roce 2002

V rámci odborné konference mléko a sýry pořádané Ústavem technologie mléka a tuků VŠCHT Praha ve spolupráci s Českomoravským svazem mlékárenským a Českou společností chemickou se v druhé polovině měsíce ledna uskutečnily i Celostátní přehlídky sýrů.

Na letošní šestý ročník přehlídek bylo přihlášeno 91 vzorků českých i zahraničních sýrů v deseti kategoriích. Součástí programu prvního dne konference bylo i vystoupení osobností ze „světa mléka a sýrů“ formou ústní nebo posterové prezentace.
Vzorky sýrů byly při teplotě podávání +15 °C hodnoceny jednak odbornými komisemi (17.1. 2002 na VŠCHT), jednak komisemi veřejnými (22.1. 2002 v menze VŠCHT). Každému sýru bylo přiřazeno náhodné číslo a poté byl v odborné části anonymně posouzen dvěma tříčlennými komisemi expertů. Hodnocení proběhlo ve dvou znacích: vzhled a konzistence a chuť a vůně. Minimum dosažených bodů bylo 0, maximum 10 bodů. Po vynásobení koeficienty podle důležitosti znaků (4 pro vzhled a konzistenci a 6 pro chuť a vůni) byl vypočten průměr za komisi pro každý vzorek. Výsledné hodnocení bylo získáno z průměru obou komisí. Při veřejném hodnocení se postupovalo obdobným způsobem, každý sýr opět posuzovaly dvě komise o 10- 15 členech. Výsledný průměr se získal pomocí neparametrických metod.
Nejlepší ocenění získal v odborné části sýr Conté (Fruits de France - 99,0 bodů), následovaný sýrem Leerdammer Caractére (96,67 bodů). V kategorii výborný se umístili i čeští zástupci – Krásná Haná (Kromilk s.r.o. - 90,67 bodů), Eidamský blok z Jihlavských mlékáren (90,0 bodů) a Král sýrů Brie z Pribiny (90,0 bodů). Laikům nejvíce zachutnaly sýry Farao (Jihočeské mlékárny), Madeland light (Jihočeské mlékárny) a Fourme d‘Ambert (Imco).
V odpoledním programu vystoupili s aktuálními otázkami mlékařství a sýrařství např. přestavitel Českomoravského svazu mlékárenského Ing. Jiří Kopáček nebo poradce pro problematiku ISO a HACCP Ing. Jan Rychtár.

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down