Jak může přeorientovaný management snížit emise amoniaku v chovu dojnic
Vzhledem k tomu, že globální mlékárenský průmysl vynakládá úsilí na snížení emisí amoniaku, výzkum toho, jak přesně toho lze dosáhnout, vykazuje pozitivní výsledky.
Mléčný skot nejen ve Velké Británii údajně přispívá asi 25 % všech zemědělských emisí amoniaku, většinou kvůli velkému množství dusíku vylučovaného močí. Tento dusík se na vzduchu rychle přeměňuje na amoniak a následně reaguje s dalšími sloučeninami ve vzduchu za vzniku sekundárních částic, které mohou významně poškodit lidské zdraví. A co víc, bylo zjištěno, že amoniak poškozuje lesy a jezera a přispívá k okyselování půdy a eutrofizaci vodních toků. Řešení čpavku Existují osvědčené metody, jak lépe řídit stáda dojnic, aby se snížilo množství produkovaného amoniaku, a vědci z College of Agriculture, Food and Rural Enterprise (CAFRE) v Severním Irsku tyto metody zkoumali. Neuvěřitelných 97 % emisí amoniaku v Severním Irsku pochází ze zemědělství, většinou z hnoje a kejdy a dusíkatých hnojiv. V minulosti Spojené království souhlasilo s legislativními požadavky na snížení emisí, které byly stanoveny jako součást Göteborského protokolu OSN o snížení amoniaku o 16 % do roku 2030 na základě měření v roce 2005. Od té doby se však emise zvýšily na 31,98 kilotun (kt) v roce 2021, což stanoví nový cílový požadavek na snížení o 25 % oproti této hladině. V roce 2021 vypracovala CAFRE dokument College Estate Strategy, který zdůraznil nejlepší environmentální postupy ve všech činnostech na vysoké škole s cíli dosažení do roku 2030.Judith McCordová, vedoucí technologička kvality ovzduší v CAFRE, uvedla: „Strategie slaďuje práci í CAFRE se zásadami v rámci portfolia budoucí zemědělské politiky, kterými jsou zlepšená environmentální udržitelnost, zvýšená produktivita, lepší odolnost a efektivní a fungující dodavatelský řetězec.“ Jedním z osmi cílů, které budou vyžadovat opatření k dosažení pokroku, je, aby kvalita ovzduší CAFRE neměla do roku 2030 dopad na místní stanoviště a zdraví. Během svého výzkumu vysoká škola identifikovala několik oblastí managementu mléčných stád, kde lze přijmout opatření ke snížení hladin amoniaku, včetně receptur krmných dávek, skladování hnoje a aplikace kejdy. Co zmírňuje emise Pro stádo dojnic CAFRE byla vytvořena nová krmná dávka, která snížila obsah hrubého proteinu z 18 % na 16 %. Výzkum naznačuje, že snížení obsahu hrubého proteinu ve stravě o 1 % může snížit emise amoniaku o 5–15 %. Toto rozmezí je založeno na fázi laktace a potřebě bílkovin ve spojení s kvalitou píce a genetickými přednostmi. Byl zaveden nový program pro častější shrnování hnoje z podlah – každé dvě hodiny místo čtyř hodin. Kromě častějšího shrnování hnoje a kejdy, snížila instalace podlah s nízkými emisemi také hromadění moči tím, že ji nasměrovala do hlubších drážek. To pomáhá lépe oddělit hnůj od moči. Častější čistění a shrnování samotných podlah může přispět ke snížení emisí amoniaku až o 20 %. To v kombinaci s nejlepšími dostupnými podlahovými systémy může potenciálně snížit emise až o 50 % ve srovnání s tradičními postupy. Výzkum nepropustných pevných kejdových lagun, které CAFRE nainstalovala na všechny venkovní nadzemní sklady kejdy v mlékárenském centru, ukázal, že kryty mohou snížit emise o 80 % ve srovnání s nekrytými sklady kejdy. Při zvažování aplikace chemických hnojiv na farmách CAFRE tým zcela přešel na používání stabilizované močoviny, u které bylo prokázáno, že snižuje emise amoniaku ve vlhkých klimatických podmínkách až o 70 % ve srovnání s použitím dusičnanu vápenatého a amonného. Hospodaření se statkovými hnojivy Pokud jde o hospodaření se statkovými hnojivy, CAFRE v posledních letech aplikuje kejdu pomocí technologie nízkoemisního zařízení na rozmetání kejdy (LESSE) snížilo emise amoniaku o 60 % ve srovnání s rozmetáním pomocí rozstřikování. Zvýšení počtu dní, které krávy tráví pastvou, také vedlo k ekonomickým i environmentálním přínosům CAFRE. Pastva odstraňuje potřebu hospodařit, skladovat a rozmetat hnůj. Výzkum naznačuje, že prodloužení pastevní sezóny o pouhý jeden týden může snížit emise amoniaku o 3,5 %. Celkový výsledek Aby bylo možné stanovit celkový základ pro emise amoniaku, byla zaznamenána data napříč zemědělskými centry CAFRE, aby se zjistilo, jak účinné jsou nové metody řízení. CAFRE pověřila AFBI (Agri-Food and Biosciences Institute), aby pracovala na modelování dusíku pro zemědělská centra. To pomohlo posoudit přínosy legislativních a dobrovolných opatření zavedených na farmách a stanovit celkový počet emisí amoniaku pro každé centrum. Předběžné výsledky naznačují, že kombinace všech strategií použitých v CAFRE snížila emise amoniaku o více než 25 %. V budoucnu plánuje CAFRE tyto postupy doladit, aby zjistila, zda lze ze strategií řízení farem získat nějaké větší snížení amoniaku. Dairy Global
Hospodaření s hnojem a emise do životního prostředí
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!