V prostorách výzkumného ústavu veterinárního lékařství (VÚVeL) v Brně se konal další seminář v akci VÚVeL Academy. Tentokrát se týkal aktuálních otázek tlumení mastitid. Přednášeli odborníci z VÚVeL, ÚSKVBL, SVÚ Jihlava i soukromý veterinární lékař.
První přednášku si připravila doc. MVDr. Soňa Šlosárková, Ph.D., a informovala o novinkách k mastitidám, které zazněly na 23. středoevropském buiatrickém kongresu. Při selektivním léčení klinických mastitid je jednou z možných nových variant u lehkých až středně těžkých případů mastitid odběr vzorku mléka a zahájení antimikrobiální léčby ve všech případech a podávání nesteroidních antiflogistik (NSAID). Po odečtu faremní kultivace za 18–24 hodin se potom pokračuje v léčbě v závislosti na výsledku (pouze u G+ bakterií a v dalších individuálních případech (Klebsiella spp.) Podmínkou pro systém selektivní léčby mastitid je správný odběr vzorků na bakteriologické vyšetření a správná identifikace kolonií z faremní kultivace.
Původci mastitid
O tlumení mastitid z pohledu jejich původců přednášel soukromý veterinární lékař MVDr. Miroslav Věříš. Pokud chovatel chce ve stádě tlumit mastitidy, musí znát spektrum původců mastitid ve stádě, musí dokázat určit původce konkrétní mastitidy a najít optimální protokol léčby a zajistit zjišťování a posuzování nejen klinických, ale i chronických a subklinických mastitid. Přitom využití např. senzorů a posouzení chování dojnic dají lepší výsledky než jen vyhledávání mastitid personálem dojírny.
Pomocí faremní kultivace lze detekovat bakterie, kvasinky i řasy. Mezi kontagiozní mastitidy, tedy ty, které se přenášejí mezi dojnicemi, patří Staphylococcus aureus, Streptococcus agalactiae, Streptococcus dysgalactiae a Mycoplasma bovis, Corynebacterium spp. Původci environmentálních mastitid, tedy přenosných z prostředí na dojnici, jsou Streptococcus uberis, Escherichia coli, Klebsiella spp., Serratia marcescens, Pseudomonas spp., koaguláza negativní staphylokoky (KNS): Staphylococcus chromogenes, Staphylococcus xylosus,Staphylococcus sciuri, Staphylococcus simulans, (Staphylococcus epidermidis, Staphylococcus haemolyticus), Enterococcus faecalis, Enterococcus faecium, Candida spp., Prothoteca spp.
Kultivace na farmě nebo v laboratoři
Konfrontaci mezi výstupy z faremních kultivací a kultivací v kamenné laboratoři popsal MVDr. Libor Borkovec (VÚVeL). Při porovnávání přednášející uvedl, že například v laboratoři detekovali Proteus, zatímco na farmách zjištěn nebyl, nebo ve vzorcích byla zjištěna Serratia spp. a přitom faremní kultivací zjištěna nebyla. Závěrem přednášející dodal, že nemá ženu archivovat vzorky pro jejich pozdější porovnání. Důležité je zakroužkovat na misce nejasný nález a poslat ho ke zjištění do akreditované laboratoře. O tom, do jaké máry faremní kultivace pomohla, by měly svědčit počty somatických buněk a počty nemocných krav nebo čtvrtí mléčném žlázy.
Selektivní zaprahování
MVDr. Miroslav Věříš dále popsal to, jak souvisí interpretace dat z faremních kultivací a zaprahování krav. Selektivní zaprahování znamená individuální přístup k zaprahování dojnic. U zdravých dojnic se neaplikuje DC (dry cow) ATB, ale jen struková zátka (interní nebo externí), u dojnic se zjištěnou přítomností patogenů nebo potenciálně patogenních mikroorganismů se aplikuje IMM DC ATB a následně struková zátka. Selektivní zaprahování dojnic není pro každého, v chovech dojnic, kde je nízká úroveň zoohygieny, neřeší se počet somatických baněk v mléce, není známá faremní diagnostika, personál není shopech aplikovat IMM sterilně, či managment je neodborný. Důvody selektivního zaprahování jsou zabránění systematického ošetření zaprahovaných krav antibiotiky, zavedení důkladných hygienických opatření a podpora používání rychlých diagnostických faremních testů. Samozřejmostí je se vyhnout krmení telat odpadním mlékem krav, které byly ošetřené antimikrobiky. V přednášce dále MVDr. Věříš popsal zaprahování dojnic podle nálezu na testu faremní kultivace v případě, že je negativní versus pozitivní.
Spotřeba antimikrobik
O antimikrobiální rezistenci původců mastitid a také o spotřebě antimikrobik a zdraví mléčné žlázy přednášeli MVDr. Šimon Friedrich (SVÚ Jihlava) a MVDr. Lucie Pokludová, Ph.D. (ÚSKVBL). MVDr. Friedrich řekl například, že chybné podávání antibiotik telatům se později projeví u produkčních dojnic a že zkrmování odpadního mléka telatům je velmi nebezpečné. Onemocnění paznehtů je podle něho zejména důsledkem zoohygienických podmínek a výživou dojnic a je třeba využít zásahy paznehtáře a ne okamžitě používat injekčně antibiotika.
Podle MVDr. Pokludové došlo k poklesu používání antimikrobik nás mezi roky 2018 a 2023, prodeje poklesly průměrně o 26 % v tunách (z 41,09 na 30, 42 tuny) i mg/PCU (z 56,53 na 42013 mg/PCU). Došlo k výraznému využívání sealantů (strukových zátek) o 42 %, počet vakcín vrostl o 95 % a využívání neantimikrobních prostředků o 90 %
Závěrečnou přednášku si připravil MVDr. Petr Fleischer, PhD. (VÚVeL) a mluvil o programu certifikace chovů dojnic podle spotřeby antimikrobik.*
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!