Jak si nelhat do vlastní kapsy v ekonomice zemědělského podniku – tak nazval svou přednášku Jindřich Macháček z poradenské firmy Bohemian Country. Vystoupil na semináři o chovu skotu pořádaném společností Mikrop Čebín v Radnicích na Plzeňsku.
„Na ekonomiku zemědělského podniku lze pohlížet z pohledů výnosů nebo nákladů. Přiznejme si, že zemědělci nejsou obchodníci, a někdy ani nemají na vybranou, proto je podle mého názoru třeba sledovat především náklady zemědělského podniku,“ řekl na úvod zástupcům prvovýroby Jindřich Macháček a dodal, že je vždy třeba se učit od toho, kdo to umí lépe a neexistuje jednotná metodika posuzování nákladů.
„Relevantní čísla jsou vždy generována z účetního pohledu, nikoli z podružných evidencí. Soustřeďte se na vlastní programy, přizpůsobte je vlastním potřebám. Není zde prostor pro lidskou tvořivost. Je třeba přijít na to, jakou čísla mají vazbu na výrobu a umět je vysvětlit technikům a dalším pracovníkům. Pro odhalení slabých míst je nutné mít zmapován celý proces, když tomu tak není, jakákoli chyb se násobí a lžu si do kapsy,“ míní přednášející, podle kterého jsou většinou náklady v podnicích zejména s živočišnou výrobou, podhodnocené.
Specifika zemědělské výroby
Zemědělská výroba je totiž specifická v tom, že více než 50 % nákladů si tvoříme sami.
„Pokud má někdo nákladové kalkulace špatně, poškozuje celý sektor zemědělství v očích veřejnosti, neboť statistici ze státních úřadů tato čísla zveřejňují a obchodníci je rádi použijí proti zemědělcům,“ upozornil Jindřich Macháček a demonstroval příklad přehledného manažerského výstupu pro rychlé rozhodování, kde byly všechny údaje v jedné přehledné tabulce.
„Málokdo dovede vyhodnotit živočišnou výrobu. Kam zařadit dotace, aby nepokřivily ekonomiku a nesrovnávali jste hrušky s jablkama?
Často se setkávám se zavádějícím oceněním zásob, zvířat a vlastní produkce pro živočišnou výrobu. Je 1200 Kč za tunu vyrobeného objemného krmiva v pořádku nebo nikoli,“ ptá se přednášející.
Vyvážená zemědělská soustava
Jindřich Macháček dále zmínil ekonomický přínos vyvážené zemědělské soustavy, které ve finančních výkazech nenajdete. Jde především o existenci živočišné výroby – pokud je soustava narušena, dochází k poklesu produkce organických hnojiv, úbytku humusu v půdě, menšímu pěstování plodin vázajících dusík, což se všemi následky vede k narušení celé zemědělské vertikály.
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!