07.11.2000 | 11:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Jak zabránit okusování ocásků u prasat, anglické zkušenosti

Podle anglických odborníků je jedním z nejhorších úkazů ve velkochovech prasat kanibalismus, především okusování ocásků. Problém okusování ocásků, které může vést k potlačení růstu, ke vzniku infekcí, k částečnému nebo úplnému poškození jatečných těl a v extrémních případech i k úhynu zvířat, věnovali velikou pozornost ve Velké Británii, kde více než 4 % chovaných prasat vykazuje následky této činnosti. Bylo vypočítáno, že se ve V. Británii okusování ocásků podílí 14 % na celkových ztrátách plynoucích z poškození jatečných těl.

Výzkum zaměřený na řešení tohoto problému není ještě ukončený, ale dosud získané údaje svědčí o větším výskytu ukousaných ocásků u kanců než u prasniček; důvod není zatím jasný.
Sledováním bylo zjištěno, že k faktorům ovlivňujícím okusování ocásků u prasat patří:
 Řízení chovu a především špatné podmínky ustájení (nesprávná hustota osazení, špatná
ventilace, průvany a ustájení bez podestýlky). Při chovu na roštových podlahách bez podestýlky prasata nemohou uplatnit svůj přirozený instinkt- rytí, jsou frustrovaná, agresivní a okusují ocásky, uši a boky sousedů.
 Špatná kvalita vzduchu způsobená vysokou prašností, koncentrací čpavku a kysličníku
uhličitého.
 Roční období. Zpracovatelé jatečných prasat sledují nejvyšší výskyty ukousaných ocásků
v dubnu až červnu. Podle průzkumu většina případů vzniká u prasat ve věku 3 – 4 měsíce a hlavně v období od ledna do března, kdy v souvislosti s počasím je úroveň ventilace nízká a teploty jsou mimořádně proměnlivé. Ukazuje se, že kolísání teplot a velikost ventilace ovlivňují změny v chování prasat více než vysoké nebo nízké hodnoty těchto ukazatelů.
 Změny v atmosférickém tlaku a osvětlení zářivkami.
 Výživa. Uvádí se, že při užití dobře vyrovnaných krmných dávek se nebude vyskytovat okusování ocásků. Nedostatky ve výživě, především neodpovídající množství soli a fosforu, mohou podpořit projev kanibalismu.

Angličtí odborníci doporučují jako prevenci proti okusování ocásků následující:
 Dodržovat hodnoty důležitých složek krmné dávky:
- hladinu soli vyšší než 0,5 % (0,2 % sodíku)
- hladinu vlákniny vyšší než 3 %
- hladinu fosforu vyšší než 0,5 %
- podíl vápníku:fosforu nižší než 1,25:1. Uvádějí, že tyto hladiny jsou platné za předpokladu krmení zvířat ad libitum. V podmínkách konkurence a sníženého příjmu krmiva je snížen i přísun těchto živin. Konkurenční boje mezi zvířaty o krmivo a vodu mohou být hlavním a počátečním impulsem pro okusování ocásků. Z těchto důvodů nemá být hustota osazení nadměrná a zvířata mají mít zajištěn odpovídající prostor pro příjem krmiva.
 Používat krmná aditiva, která podporují trávení zvířat, zlepšují absorpci živin, nebo zvyšují příjem krmiva a umožňují lépe uspokojit požadavky na živiny.
 Zvýšit hladinu soli v krmné dávce na více než 1 %, nebo umožnit přístup prasat ke kamenné soli.
 Doplnit krmné dávky hořčíkem. Hořčík se účastní na metabolismu zvířat a působí jako katalyzátor některých enzymatických reakcí probíhajících v nervovém systému a omezuje příznaky stresu v intenzivních chovech prasat. Např. v odvětví výroby prasat v USA se běžně doplňují krmné dávky 0,08 % hořčíku za účelem prevence okusování ocásků. Bylo dokázáno, že tato aktivita může být důsledkem vrozeného vyhledávání minerálních látek; v souvislosti s ověřováním této teorie byl nedávno vyvinut mineralizovaný rostlinný liz, který jak se ukázalo, je mimořádně účinný při redukci okusování ocásků a dalších nepříznivých projevů v chování prasat.
 Užívat sedativa. Nově vyvinutý liz obsahuje rostliny se sedativními účinky, které snižují stres u prasat. Produkt je vhodný pro všechny věkové kategorie a může být umístěn buď na podlahu, nebo zavěšen v kotci na řetízku.

Chovatelé ve Velké Británii doporučují při výskytu okusování ocásků následující postup:
 zjistěte, kdy problém začal a přesvědčte se, zda v té době nedošlo ke změně v řízení chovu nebo ve stájovém prostředí
 zvažte, zda podmínky ustájení a vnitřní prostředí stájí odpovídají velikosti a počtu prasat
 vytypujte oblasti, v nichž můžete realizovat zlepšení
 zkuste odstranit zvířata s nežádoucí aktivitou ihned po zjištění problému (často jsou to menší selata ve skupině)
 zvažte možnost aplikace doplňků do krmných směsí a zajistěte zvířatům rychlý přístup ke krmivu a odpovídající přísun čisté vody
 uvažujte o zlepšení prostředí prasat, především při ustájení na roštech
 poskytněte prasatům slámu nebo jiný substrát pro rytí; nedávné vědecké práce ukázaly na vhodnost kompostu z hub nebo rašeliny
 zaměstnejte prasata zavěšením řetězů a plastových míčů; z Dánska informují o příznivém vlivu alkathrenové trubky, kterou mohu selata bez rizika žvýkat
 nyní jsou na trhu k dispozici melasované tyčky, které rovněž omezují okusování ocásků.

Závěrem odborníci uvádějí, že spokojená prasata nevykazují nepříznivé chování jako je
např. okusování ocásků.

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down