Pro chovatele zabývající se produkcí hovězího nebo skopového masa je pastvina základním výrobním prostředkem. Aby plnila svou funkci, musí svou konstrukcí a technologickým vybavením umožňovat volný a bezpečný pohyb zvířatům, ale i manipulaci s nimi. Další zásadou oplocení je, aby se chovaná zvířata a lidé, včetně mechanizace, mohli bezproblémově pohybovat na obě strany.
Víte, jaký je rozdíl mezi celoročně využívaným pastevním areálem a sezónní pastvinou? Podle jakých zásad se postupuje při konstrukci funkčního oplocení? Kdy je vhodnější vybudovat trvalé oplocení a jaké okolnosti naopak vedou k upřednostnění dočasné ohrady? Nebo jaký materiál se ke stavbě plotu nejčastěji používá a proč? Jak se postupuje při budování elektrického ohrazení a co nezanedbat při jeho údržbě? Jak se řeší vstupy do ohrady (zavírací branky, bariérové přejezdy, brodidla, nakládací rampy)? Nejen na tyto otázky nám odpovídal Ing. Radko Loučka, CSc., z Výzkumného ústavu živočišné výroby, v. v. i., kterého naši čtenáři znají jako specialistu na konzervaci objemných krmiv, ale také jako autora zajímavých článků pojednávajících o chovu ovcí.
Rozhovor, v němž se mimo jiné dočtete i o práci ovčáckých psů, najdete v březnovém čísle časopisu Náš chov.*