Výběr konzervačních přípravků k usměrnění fermentačního procesu konzervovaných krmiv se stává limitujícím faktorem ekonomické efektivnosti chovu skotu a zejména dojnic. Tato situace vzniká z toho důvodu, že za poslední roky se mléčná užitkovost výrazně zvýšila a ukázalo se že, kvalita konzervovaných krmiv zásadně ovlivňuje produkční účinnost celé směsné krmné dávky (TMR).
Vlivem zvýšené koncentrace dojnic se nám zvětšuje plocha sklizené pícniny a současně dochází k prodloužení sklizňového okna s tím související větší variabilita sklízené sušiny. Z tohoto důvodu během sklizně je třeba nejen měnit dávku přípravku, ale také i typ konzervačního přípravků. Složitější situace také nastala z toho důvodu, že je na trhu čím dál více firem zabývajících se touto problematikou a s tím související i stupňující se množství konzervačních přípravků na trhu, které se mnohdy liší jen názvem.
V poslední době se používání konzervačních přípravků stalo určitým fenoménem, ale i účinným nástrojem, jak zlepšit kvalitu konzervovaných krmiv a tím zvýšit jejich produkční účinnost v krmných dávkách zvířat. Obzvláště u vysokoužitkových dojnic snížená kvalita siláží snižuje produkci mléka. Čím vyšší užitkovost dojnic tím více chovatelů věnuje větší pozornost sklizni v optimální době sklizně a dbá na dodržování technologických postupů. Některé konzervační přípravky jsou určené ke zlepšení fermentačního procesu v silážích a některé ke zvýšení aerobní stability a některé ke konzervaci vlhkých obilovin a krmných směsí. Výsledkem jejich použití v procesu výroby konzervovaných krmiv musí být nejen zlepšení fermentačního procesu, hygienická nezávadnost konzervovaných krmiv a vyšší výživná hodnota vyrobeného krmiva, ale i zvýšení rentability výroby živočišných výrobků v porovnání se způsoby výroby krmiv bez konzervačních přípravků (bez více nákladů). Pokud vyrobená siláž je hygienicky závadná, potom v chovu stoupají náklady na řešení zhoršených reprodukčních ukazatelů a s tím související náklady na veterinární prostředky a péči o zdraví dojnic. Současně dochází ke zhoršení kvalty vyrobeného mléka a snížení realizační ceny.
Konzervační přípravky je nutné rozdělit podle několika následujících kritérií. Jedná se o složení přípravků. Významným ukazatelem je forma konzervačního přípravku, jak se aplikuje:
A) Konzervační přípravky podle formy aplikace:
Celý článek autorů Jambor a kol. najdete v Našem chovu 3/2025.