Akvaponie je biotechnologický systém produkce biomasy. Samotný termín akvaponie je složeninou slov akvakultura a hydroponie.Akvaponie jako produkční systém tedy kombinuje chov vodních organismů, obvykle ryb a terestrických rostlin, obvykle zeleniny nebo aromatických a kořeninových rostlin.
Systém s uzavřenou smyčkou si v posledních letech získal značnou pozornost, protože v ideové rovině napodobuje základní cirkulární procesy v přírodě. Navíc princip akvaponie řeší několik zásadních problémů, které se objevují v konvenčním zemědělství: 1) minimalizuje spotřebu vody, 2) snižuje množství syntetických hnojiv, 3) eliminuje možnost používání pesticidů nebo antibiotik, 4) je nezávislý na půdě, 5) minimalizuje produkci odpadu z chovu ryb 6) efektivněji využívá plochu pro produkci potravin.
Udržitelná forma zemědělství
Ačkoli chybí jednoznačné kvantifikovatelné vědecké údaje, které by potvrzovaly některé z výše uvedených skutečností, samotná myšlenka akvaponie umožnila, aby byla některými autory vědeckých článků označena za jednu z nejudržitelnějších forem zemědělství.
Argumenty jsou bezesporu silné, uvážíme-li, že jen v Evropě zemědělství využívá téměř 40 % veškeré lidské roční spotřeby sladké vody a v některých aridních oblastech je to mnohem více. Vzhledem k tomu, že akvaponický systém je určitou formou RAS, v němž rostliny spotřebovávají živiny a tím odstraňují z vody pro ryby nebezpečné koncentrace látek, nedochází k častým výměnám vody a významně se tím šetří její spotřeba. Již samotné systémy RAS spotřebují o mnoho méně vody než konvenční akvakulturní systémy, jako jsou například průtočné pstruží farmy nebo rybníky.
Biologické principy akvaponického systému
Z akvaponického systému se voda dostává jen ve formě rybích a rostlinných produktů, odpařováním, transpirací rostlin a jako součást odstraňovaného kalu, který lze vysušit a dále využít například jako hnojivo.
Přijetí inovativní technologie
Ve světle výše zmíněného je zajímavé se podívat na tzv. „hype“ křivku přijetí inovativní technologie, což je teorie představená v roce 1995 konzultační společností Gartner. Teorie tvrdí, že nově vznikající technologie postupuje od nadšení „hype“ přes období rozčarování až po konečné pochopení významu a role technologie na trhu nebo v dané oblasti.*
Literatura je k dispozici na vyžádání u autorů.
Prof. Ing. Lukáš Kalous, Ph.D.
Ing. Tomáš Párys
Ing. Miloslav Petrtýl, Ph.D.
ČZU v Praze
Kontakt: kalous@af.czu.cz
Více se dočtete v tištěném časopise Krmivářství 5/2024.
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!