Výzkumníci z univerzit a iniciativ zjistili, že společnosti, které se obávají zvýšených nákladů a emisí u drůbeže chované v souladu s Evropským závazkem pro kuřata, si mohou být jisti, že tyto náklady jsou minimální. Nový komentář publikovaný v časopise Nature Food hodnotí dopady iniciativy European Chicken Commitment, která vyzývá společnosti, aby vykrmovaly pomaleji rostoucí kuřata s vyššími standardy welfare.
Obavy ze zvýšených nákladů a emisí, se snaží dokument rozptýlit.
Například s využitím nákladů na uhlíkovou stopu EU (náklady firem na vypuštění 1 tuny CO₂), která se rovná emisím jako jízda standardním autem asi 15 metrů, práce ukázala, že zabránit každé hodině intenzivní bolesti, stojí méně než jednu setinu centu. Studie ukazuje, že přechod z rychle rostoucích na pomaleji rostoucí kuřata v souladu s Evropským Chicken Commitmenntmentem zabrání nejméně 15–100 hodinám intenzivní bolesti na jedno kuře, a to za cenu pouhého 1 dolaru na kg masa. Zjištění zpochybňují předpoklady, že vyšší welfare je příliš nákladný nebo neefektivní, a nabízejí možnost pro zvažování welfare a ekonomických a environmentálních aspektů.
Zpochybňují také myšlenku, že intenzifikace živočišné výroby se zaměřením na rychlejší růst může být obhajována na environmentálních základech, vzhledem k nepřiměřeným a závažným škodám na dobrých životních podmínkách, které s sebou intenzivní produkce přináší, a minimálním rozdílům ve vlivu na environmentální prostředí. Výzkum aplikuje Welfare Footprint Framework, vědeckou metodu, která nyní umožňuje vyčíslit dobré životní podmínky zvířat. Při aplikaci na brojlery – nejpočetnější suchozemské obratlovce na Zemi (více než 70 miliard ptáků ročně) – odhaluje problém současných průmyslových postupů. Rychlý růst vede k rozšíření kulhání, ke kardiovaskulárním problémům, tepelnému stresu a chronickému hladu, což vede až k nesnesitelné bolesti.
„To nejsou abstraktní hodnoty. Umožňují nám postavit dobré životní podmínky zvířat na stejnou úroveň s ostatními politickými prioritami,“ uvedla Dr. Kate Hartcherová, vedoucí výzkumná pracovnice Welfare Footprint Institute a jedna z autorek studie. Odhady dopadu na welfare zahrnují také skryté podmínky mateřských chovů používaných k produkci masných kuřat. Protože sdílejí stejnou genetiku pro rychlý růst a přibývání na váze, ale potřebují přežít mnohem déle, musí být tito ptáci silně omezeni v krmení, což má za následek celoživotní hlad a tisíce hodin intenzivního utrpení. „Jen málo lidí si uvědomuje, že bolest a utrpení za produkcí kuřecího masa začíná ještě před narozením kuřete – životem jeho matky," řekla Dr. Cynthia Schuck-Paimová, vědecká ředitelka Welfare Footprint Institute a hlavní autorka článku. „Abychom smysluplně zlepšili životní podmínky v produkci masných kuřat, potřebujeme genetické změny. Bez nich musí slepice i nadále snášet extrémní hlad, aby se vyhnuly zdravotním problémům způsobeným rychlým růstem.“
Až dosud chyběly standardizovaná měření pro dobré životní podmínky zvířat, která by bylo možné integrovat vedle finančních a environmentálních ukazatelů. Welfare Footprint Framework tuto mezeru vyplňuje a umožňuje pochopit a porovnávat dopady na dobré životní podmínky zvířat ve společných a snadno srozumitelných jednotkách. To představuje zlom v tom, jak jsou dobré životní podmínky zvířat posuzovány. Tím, že ukazuje jasný, vědecky podložený způsob měření zkušeností zvířat, umožňuje Welfare Footprint Framework zařídit smysluplné reformy a zajistit, aby zvířata nikdy nebyla zapomenuta.*
Poultry World