Když spotřebitelé utratí $ 1 za mléčné výrobky, obdrží producenti mléka 30 centů z tohoto dolaru. Vyplývá to z nejnovějšího výzkumu služby ekonomického výzkumu USDA.
Monitoring probíhá v USA od roku 2000. Nejvyšší hodnoty tento ukazatel dosáhl v roce 2014, kdy z jednoho dolaru farmář získával 38 centů, kdy farmářské ceny mléka dosahovaly na rekordní maxima. V roce 2009 podíl klesl na minimum 24 centů, což byl přesný opak ve vývoji cen.
Co se děje se zbytkem peněz? Zbylý podíl peněz získávají zpracovatelé, přepravci, maloobchodníci a další prodejci v dodavatelském řetězci. Ne všechny mléčné výrobky jsou si však rovny, u některých výrobků se vracejí peníze více producentům.
Plnotučné mléko: Kravské mléko představuje nejvyšší výnos pro farmáře, kteří obdrží 51 centů, když spotřebitel utratil 1 $ za mléko. V roce 2014 producenti mléka získávali dokonce 61 centů. Nejméně to bylo v roce 2009, kdy farmáři získávali 40 centů.
Sýr: Tento výrobek odráží většinu nákupního koše mléčných výrobků. V letošním roce zastínil kategorii všech mléčných výrobků o 3 centy tím, že za každý utracený $ 1 vrátil producentům mléka 33 centů. Od roku 2000 se kategorie sýrů pohybovala od 24 do 37 centů za každý 1 $.
Zmrzlina: Jedná se o produkt s nejnižší návratností, který v loňském roce poskytl výrobcům mléka pouze 14 centů z každého 1 USD na mléčné výrobky. Stejně jako všechny ostatní kategorie mléčných výrobků byl i rok 2009 nejnižším bodem pro zmrzlinu na úrovni 12 %, od roku 2000 se pohyboval v rozmezí 12 % až 22 %.
Rok 2014 samozřejmě představoval jeden z nejlepších cenových roků mléka v moderní historii mléka a mléčných výrobků.*
Zdroj USDA